Vízkereszt képekben

0
502

Vízkereszt a karácsonyi ünnepek zárónapja, utána kezdődik a farsangi időszak. Néhány képet és gondolatot osztunk meg olvasóinkkal erdélyi plébániák bejegyzéseiből.

Kadicsfalva-Betlenfalva

Betlehemi kis Jézus! Nem mondogathatjuk örökké neked, a szent Istennek, hogy aludj csak nyugodtan! Nem kívánhatjuk tőled, hogy jövő karácsonyig aludj és lehetőleg ne zavarj minket évközben! Vízkereszt napja, a napkeleti bölcsek ünnepe ma felébreszt minket a karácsonyi nosztalgiázásból. Ez a nap felnyitja szemünket, hogy benned ne csak egy gyermeket lássunk, hanem meglássuk a Megváltót és az Üdvözítőt, Megváltónkat és Üdvözítőnket. Uram, neked köszönhetem, hogy megszabadulhatok a bűntől és neked köszönhetem, hogy az üdvösségre juthatok. Taníts engem a gyermeki lelkületre, az Istenre való ráhagyatkozásra, az Istenben való gyermeki bizalomra és a feltétlen engedelmességre!

Nem kell ma nekem

Nem kell ma nekem Betlehembe mennem,
mint a három bölcsek annak idején,
nekem elég csak mindig jónak lennem,
máris az Úr Jézus elindul felém.

A három jámbor bölcs mennyit mehetett
a feltűnő, fényes fénycsóva után,
amíg megtalálta a Kisgyereket –
nekem egy lépést kell megtennem csupán:

én minden emberben felfedezhetem,
hogyha elfogadom s szívből szeretem,
és mindenkivel békességben élek,

ezáltal, hiszem, jobbá lesz az élet,
elsősorban, ugyan, az én életem,
és mindenkié, ki együtt él velem.

Baricz Lajos, Marosszentgyörgy (2024. január 2.)

Csomafalva

Vízkereszt napján Jézus megjelenését a világban, a napkeleti bölcsek találkozását a Messiással és a régi hagyomány szerinti karácsonyt idézzük fel. Egyenrangú ünnep a karácsonnyal. Isten fizesse Sándor Leventének a betlehemest, amit a szászfalusi templomban állítottunk Jézus születésének emlékére! Vasárnap, miután végzünk a magunk részével, besegítünk a házszentelésbe a Hidegpatak végétől. (Bartos Károly plébános)

Csíkszereda, Szent Ágoston-templom

Isten kegyelméből befejeztük a házszentelést, 2370 helyen voltunk. A találkozások öröme, a szívélyes fogadtatás melegsége, adjon erőt mindannyiunknak a hétköznapokhoz. Köszönjük mindenkinek a nyitottságot, a jószándékú segítőkészséget és adományaikat! Köszönet a hat csoport lelkészeinek, felnőtt tagjainak, valamint a gyerekeknek a fegyelmezettségükért és önzetlen elkötelezett támogatásukért!!!

Gyimesbükk

A csillagot meglátva nagyon megörültek a bölcsek. Bementek a házba, és ott látták a gyermeket anyjával, Máriával. Földre borulva hódoltak előtte, majd kinyitották kincses zsákjaikat és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát…

Vízkereszt Csíksomlyón

Urunk megjelenése, vízkereszt parancsolt főünnep. Életkorunknak, életállapotunknak megfelelően kezdjük el az Isten-kapcsolatot élni. Keressük Istent és kérjük az ő áldását, engedjük azt, hogy új utakra vezessen azért, hogy a megtalált igazság még inkább életünknek része legyen, sőt: mi lépjünk be Isten életébe.

MEGOSZTÁS