Házszentelési körkép a gyulafehérvári főegyházmegyében

0
2293
Hószánra alkalmatlan időjárás miatt lovasszekérrel is indultak Gyimesfelsőlokon a házszentelésre

A házszentelés, más néven házáldás (latinul: benedictio domorum) az emberek lakóházának, lakásának a megáldása. Vízkereszt (január 6.) napján, illetve hetében a szokás szerint a pap szenteltvízzel meghinti a hívek lakását, házát.

Ilyenkor az ajtó szemöldökfájára (szentelt) krétával fölírja az évszámot és a népi értelmezés szerint a háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) a kezdőbetűit: 20 + G + M + B + 24. Más értelmezés szerint a három betű a latin áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat (Krisztus áldja meg e házat).

A népi hagyomány a házszentelésnek gonoszűző jelleget tulajdonít. Régebben a ez egyúttal a hívők lajstromba szedésének a napja, a pap és kántor javára fizető nap is volt.

Egyes helyeken a templomban aznap szentelt vízzel maguk a háziak szentelik meg házukat: szobájukat, az istállókat, ólakat.

Képes összeállításunk néhány plébániának a házszentelésekkor készült fotói segítségével mutatja, hogyan őrzik a hívek, közösségek a hagyományt.

Székelyudvarhely, Kis Szent Teréz-plébánia

A házszentelések befejeztével a magunk és munkatársaink, valamint a ministránsok nevében köszönetet mondunk a szép találkozásokért, a közös imákért és nagyvonalú adományaikért. Isten fizesse!

Csíkpálfalva, Csíkdelne

Ditró

Szászfenes

Gyimesfelsőlok

Házszentelés Görbe patakán. Esőben, sárban, de rendíthetetlenül haladtunk előre. Közben egy idősebb férfi hívünk saját házi oltára előtt elmondta, mit imádkozott aznap reggel. Másik helyen az emberi élet fázisai voltak egy képen láthatók, illetve Tankó Piroska festménye is látható, amin a plébániatemplomunkból épp jönnek le a hívek a rorate szentmiséről. Köszönet mindenkinek.

Házszentelés Ugra felső és alsó részén, valamint Nyiresalján. Két csoport volt úton. Hószánra alkalmatlan időjárás miatt lovasszekérrel is.

Házszentelés Tatrosforrás és Farkasok pataka részen. Ködös időben kezdtünk, de a lányok éneke, a sokféle kedvesség, kínálás, és Tankó Olga igényes, saját kezűleg készült karácsonyfa díszei, stb. feledtették velünk az olvadó sár okozta fáradságot.

Házszentelés a Ciherek és Libaváros részén. Kora reggeltől késő estig.

Házszentelés Bothavas és Komját patakba részen. Krisztust vidáman fogadó tündéri kisgyerekekkel.

Tordatúr

Gyimesközéplok

Korond

MEGOSZTÁS