„Toldi írójához elküldöm lelkemet” – képek Petőfi Sándor és Arany János barátságáról

0
268

A szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Liceum diákjai rendhagyó irodalomórán vehettek részt Tóth Péter Lóránt Pro Cultura Hungarica-díjas versvándor előadásának köszönhetően. A diákok már a tanórák alkalmával megismerkednek Petőfi Sándor és Arany János műveivel, Tóth Péter Lóránt azonban e két költőóriás barátságát mutatta be a diákok számára.

Ha egy mondat által kellene összefoglalni e két költőóriás kapcsolatát, akkor legjobban Arisztotelész gondolatmenete tudná ezt kifejezni, mely szerint: „A barátság egy lélek, mely két testben lakozik!” Ez a megállapítás egészen helyénvaló Arany János és Petőfi Sándor barátságát illetően. Annak ellenére, hogy egészen eltérő személyiségekről van szó, mégis igazi lelki barátsággal találhatjuk szembe magunkat. Ennek a barátságnak a jegyeit magukon viselik a versek, legendás történetek, visszaemlékezések, és nem utolsósorban a levelezés.

Az egy órát tartó előadásban rengeteg szép gondolat hangzott el, ha mindet ebben a cikkben megírnám, külön lapkiadást igényelne. Ezen okok miatt csak egy fontos részt emelek ki Tóth Péter Lóránt versvándor előadásából.

Petőfi Sándor stílusa és személyisége miatt nagyon közismert volt. Az emberek, amerre Petőfi járt-kelt, keresték a lehetőséget, hogy találkozni tudjanak vele. Arany János kedves lelki barátjával ellentétben csendes, visszahúzódó, a Toldi című remekművét is el akarta égetni eredetileg, mert sikertelennek tekintette. Petőfi Sándor számára a sikert a János vitéz hozta meg, barátjának Arany Jánosnak a Toldi. Ezek a párhuzamos sikerek meghazudtolták azt a régi magyar mondást, miszerint „két dudás nem fér meg egy csárdában”. Az ő esetükben ez nem volt igaz, sőt, mi több, Petőfi nem látott ellenfelet Arany Jánosban, a műveiben. Petőfi volt az, aki „grabancától fog megragadta” Arany Jánost, és biztatta, hogy a továbbiakban is írjon. Ennek a cselekedetnek köszönhető, hogy Arany János a későbbiekben is írt, és tovább játszott azon a lanton, amit korábban letenni szándékozott örökre.

Napjainkban is fontos ez a gesztus, amit Petőfi tanúsított barátjával, Arannyal szemben. Ha azt tapasztaljuk, hogy valaki mellé oda kell állni és biztatni őt, akkor azt meg kell tenni. Biztatni kell, hogy a kapott aranytalentumokat az okos szolgához hasonlóan kamatoztassa. Minden embernek saját küldetése van, amit teljesítenie kell.

Külön öröm számunkra, hogy a Hám János Római Katolikus Teológia Líceum által szervezett programot a Rákóczi Szövetség és a Csillogó Mosoly Egyesület támogatta. Az előadás elhangzott a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban, a szatmárnémeti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, illetve a nagykárolyi Kalazanci Szent József Teológiai Líceumban.

„Öleljük meg egymást, szivesen meghitten. És szeressük egymást: úgy áld meg az Isten.” (Arany János)

Józsa Nándor Lóránd / Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum