Láttuk csillagát…

0
741

A kézdi-orbai főesperesi kerület adventi ifjúsági lelkinapjára a várakozás harmadik vasárnapját megelőző szombaton került sor Kézdiszentkereszten. Az eseményen több mint hatvan fiatal vett részt a térség plébániáiról.

A lelkinap mottóját az evangélium azon sorai ihlették, amelyek a napkeleti bölcsek látogatásának elbeszélését írják le. A központi motívum az Istenhez, magához az Isten Fiához vezető csillag követésének, „csillagaink” – példaképeink követésének kiemelkedő szerepe volt. A lelki nap elmélkedéseit Ilyés Lehel, a Nagy Mózes-főgimnázium iskolalelkésze és Farkas Gabriella M. Fidelis ferences nővér vezette. A lelki nap házigazdája Tódor Attila, Kézdiszentkereszt plébánosa volt, az eseményen részt vett Obermájer Ervin-István imecsfalvi plébános is. Az ifjúsági lelkinap vendége volt Simon Imre, a főegyházmegye ifjúsági főlelkésze, aki a lelki nap csúcsán az eukarisztikus ünneplést vezette és bátorítóan szólt a fiatalokhoz a szentmise végén.

Ízelítőiül egy pár vallomás a megélt élményekről:

„Különleges nap volt a mai. Adventi lelkinapra került sor a kézdiszentkereszti kultúrotthonban, ahová mi, imecsfalviak is meghívást kaptunk, és lehetőségünk volt részt venni. Úgy gondolom, hogy élménydús nap volt, és mindenki számára egy pozitív élmény maradt. Reggel fél tízkor útra kelt a kis ificsapatunk, mivel tíz órakor kezdődött a tevékenység. Amikor beléptünk a kultúrotthonba, még egy kicsit meg voltunk illetődve, de ez hamar változott. Az ottani TSz-es csapat nagy szeretettel fogadott minket, és hamar fel is dobták a hangulatot. A nap legelső tevékenysége ismerkedés volt, ahol különböző csapatépítő, összerázó játékok voltak, melyet a TSz-es lányok vezettek. Ezután Ilyés Lehel iskolalelkész egy kis adventi ráhangoló lelki „órát” tartott, amelynek két része volt, az első felét ő, és a másodikat pedig Farkas Gabriella M. Fidelis nővér vezette. A lelki óra végén kiderült, hogy mindenki egy csillag, mindenkinek vannak csillagai pozitívak vagy akár negatívak. Égő mécsesekből raktunk ki egy közös nagy csillagot, mellyel újra meggyújtottuk a kiégett vagy pislákoló mécseseket a szívünkben.

Rövid idő után összekeveredtünk, azaz csoportokba rendeződve beszélgettünk, hogy ki vagy éppen kik a fontos emberek az életünkben, kik azok, akikre felnézünk. Majd egy fincsi ebéd után megmutattuk kreatív tehetségünket, és Fidelis nővér meg a többi papbácsi segítségével mindenki elkészítette saját karácsonyfa gömbjét. Zárásképpen az itt lévő templomban egy közös szentmisén vettünk részt, ezzel is kifejezve hálánkat, hogy részt vehettünk ezen a napon. Nagyon jó volt ez a nap és örültem, hogy önmagam lehettem és megismerhettem új embereket. Kifejezetten jól esett találkozni rég nem látott személyekkel, mert ez is egy plusz feltöltődés volt. Tanulságos és elgondolkodtató volt ez a nap, és jól esik azt látni, hogy vannak a környéken ilyen kisebb ifjúsági csoportok, akiknek még mindig fontos a lelkiélet és az ismerkedés. Hálásan köszönöm mindenki nevében, hogy itt lehettünk és megismerhettünk egy befogadó, szerető közösséget. Remélem még lesz ilyenben részünk és megtudunk még több fiatalt győzni, hogy igenis fontosak ezek a találkozások és fontos az együtt töltött idő. Hálás köszönet!” Rádui Zenkő, IX. D osztály, Nagy Mózes Főgimnázium; Imecsfalva

„Hálát adok az Istennek. Hálás vagyok, hogy kiléphettem egy pillanatra a mindennapok szürkeségeiből. Kézdiszentkereszten ifjúsági lelki nap került megrendezésre, melynek jómagam is részese voltam. Bevallom, eleinte különcként viselkedtem. Idegen volt a hely, kevés az ismerős. De a TSz-es lányok hamar feloldották a hangulatot pörgős, szórakoztató játékaikkal. A játékokon túl alkalmunk nyílt egy rövid időre elcsendesedni, ezáltal magunkba nézni. Meggyújtani ,,belső gyertyáinkat”, köszönetet mondani életünk ,,csillagaiért”, megismerkedni másokkal. Persze ezután még koránt sem volt vége a programnak. Közösen készültünk elő az ebédhez, majd együtt falatoztunk. A Fidelis nővér vezette műhelymunka során színes papírgömböket gyártottunk, mely meglepően lekötötte a figyelmünket.

A lelki nap záróakkordjaként rendhagyó, ifjúsági szentmisemisén vettünk részt. Így, ahogyan az íróasztalom mellett ülve visszagondolok a mai nap eseményeire, elmondhatom, hogy nem bántam meg egyetlen percét sem.” Jakab Nóra, XI. C osztály, Nagy Mózes Főgimnázium; Bereck

A Kézdi-Orbai Főesperesi Kerület Ifjúsági Lelkészsége