Tedd meg, amit tudsz, hogy jobb legyen a világ

0
361

Fraternitas adventi lelkinapot tartottak a HIFA-Románia Egyesületnél december 9-én a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házban fogyatékkal élőknek és gondozóiknak.

Az eseményen 40 személy vett részt. A programot Péter Arthur marosvásárhelyi főesperes-plébános nyitotta meg az irgalmas szamaritánus példabeszédéhez fűzött gondolataival, majd imával folytatták.

Jézusom, köszönjük, hogy példát mutattál arra, hogyan kell ápolni az Atyával való közvetlen és bizalomteljes kapcsolatot. Mindig időt hagytál magadnak az imádkozásra. Láthattunk téged félrevonultan, majd apostolaid körében felujjongó, mégis alázatos imádságban, közvetlen, gyermeki kapcsolatban megnyilvánulni az Atyával szemben. Egyedülálló, spontán, magától értetődő kapcsolatról teszel tanúságot. Ez a mély meghitt kapcsolat szoros, soha sem akar az Atyától távol maradni. Erre hívsz meg bennünket is, függetlenül attól, hogy milyen testi vagy lelki fogyatékosságunk van. A te örömhíred az, hogy általad, benned és veled Isten közelít felénk. Kivétel nélkül mindenkihez közel mész. Nem maradsz meg az Atyával való kapcsolat szintjén, minden mást kizárva, hanem „leereszkedsz, közeledsz mindenkihez, főleg a legkitaszítottabbakhoz”, hogy „felemeld ebbe az idilli kapcsolatba, az Isten megtapasztalásába, egy új istenkép megismerésére, a szentháromságos egy Isten szeretetközösségébe. Te vagy az összhang tökéletes példaképe számunkra, mert úgy éltél, hogy bármit cselekedtél, miközben tanítottál, gyógyítottál nem szakadt meg az Atyával való kapcsolatod. Mindenkire volt időd. Életstílusod megszüntette a különbséget az egészségesek és a betegek között. Minden cselekedeted döntést követelt Isten országa mellett. Beszédeid és tetteid spirituális orientációt nyújtottak hallgatóságodnak, hiszen az Atyával való mélységes kapcsolatodról tett tanúságot, amit egy pillanatra sem szakítottál meg. Jézusom, földi életpéldád minden embert arra hív, függetlenül attól, hogy milyen fizikai vagy lelki állapotban van, hogy személyes kapcsolatot ápoljon Istennel a tevékeny szeretetben. Tudatosítod bennünk, hogy minden cselekvő szeretet szenvedéssel jár, mert az élet igazi megéléséhez szükség van mindig erőfeszítésre, hiszen anélkül nincs értelme semminek. Segíts nekünk, hogy szerető figyelemmel hallgassunk téged, és aszerint cselekedjünk Szentlelked által, az Atya dicsőségére. (Simon Judit-Gyöngyi)

A délelőtt folyamán a Fraternitás lelkiségi mozgalom alapítójának, Henri Francois-nak az 1958 karácsonyára írt üzenetét olvasták fel, majd kiscsoportokban elmélkedtek ezen a szövegen, José-María Lopez, a Fraternitás mozgalom európai lelki asszisztense által összeállított dokumentum alapján. A jelenlevők megosztották egymással a kiscsoportos beszélgetések fő gondolatait. A program ebéddel zárult.

A lelki nap mottója: „tedd meg, amit tudsz, hogy jobb legyen a világ…” idézet volt Henri Francois elmélkedéséből. Az irgalmas szamaritánus példájára, aki bár idegen volt és kiközösített, mégis megtette, amit tudott, segített a rablók kezére jutott emberen, a lelkinap résztvevői azt keresték, hogy életük mely helyzeteiben milyen talentumaikat kamatoztathatják. Az elmélkedésben, beszélgetésekben megerősítést nyerhettek lelkiségi mozgalmuk karizmájában: fogyatékkal élőként, betegként, arra vannak meghíva, hogy talentumaikkal hozzájáruljanak Isten országa és a társadalom építéséhez, ahelyett, hogy megbénítaná őket hiányosságaik, fogyatékosságaik tapasztalata.

Nagy Lilla