Hogyan legyünk szinodális egyház a misszióban?

A szinódus főtitkárságának közleménye

0
343
Fotó: püspöki szinódus

A püspöki szinódus tanácsának tagjai december 5-i ülésük végén elfogadtak egy dokumentumot a katolikus egyház által elvégzendő munkáról a püspöki szinódus 16. rendes közgyűlésének második ülésszakáig (2024 októberéig).

Ezek konkrét útmutatások, ahol a szinodalitás missziós perspektívában való elmélyítése és a helyi szintű szinodális tapasztalatok kiszélesítése képezik azokat a sarokköveket, amelyeken a helyi közösségek reflektálhatnak, kezdve a 16. közgyűlés első ülésszakának végén, október 28-án elfogadott összefoglaló jelentéssel. Mint ahogyan arra a szentatya ezen irányvonalak jóváhagyásakor emlékeztetett, „a szinódus a szinodalitásról szól, és nem erről vagy arról a témáról… Fontos, hogyan történik a reflexió, azaz, hogy szinodális módon történjék”.

„Az októberi közgyűlés tapasztalatai és különösen a tagok által jóváhagyott összefoglaló jelentés alapján a tanács egységes, de differenciált út mellett döntött, a helyi egyházak kompetenciái és lehetőségei szerint” – mondta Mario Grech bíboros, a szinódus főtitkára, hozzátéve: „Ez már egy szinodális munkamódszer az egyházban, ahol minden egyes személy a saját hivatásának megfelelően együttműködik valamennyiünk javára.”

A két fő témát vagy irányvonalat szem előtt tartva az egyházmegyéket arra kérik:

1) az elmélyítés tekintetében: olyan elmélkedés előmozdítása, amely a differenciált társfelelősség témájára összpontosít Isten népe minden tagjának küldetésében (vö. Összefoglaló jelentés, 8–12., 16. és 18. fejezet). A helyi egyházakat arra kérik, hogy folytassanak további konzultációt, olyan személyek és csoportok (plébánosok, részt vevő testületek, szinodális csoportok stb.) bevonásával, akik/amelyek különböző tapasztalatokat, készségeket, karizmákat, szolgálatokat jelentenek Isten népének, és akik/amelyek nézőpontja különösen segít abban, hogy a szinodális egyházként való növekedés „mikéntjére” összpontosítsunk. Ebben az értelemben nélkülözhetetlennek tűnik a területen jelen lévő szakértők és tudományos intézmények bevonása, hogy a teológiai és kánonjogi szakértelem, valamint a vonatkozó humán- és társadalomtudományok hozzájárulása jelen lehessen;

2) a szinodalitás tapasztalatainak kiszélesítésével kapcsolatban: folytatni vagy támogatni új kezdeményezéseket, hogy missziós szinodális egyházként növekedjünk, olyan képzésekkel és meghallgatási tapasztalatokkal, amelyek azokat is bevonják, akiket eddig nem érintett a folyamat, a szegénység és a társadalmi marginalitás körülményei között élő csoportokat, valamint a különböző felekezetű keresztényeket és más vallású embereket; össze kell gyűjteni és továbbítani a tanúságtételeket és a legjobb gyakorlatokat, amelyeket a püspöki konferenciákon vagy a keleti hierarchikus struktúrákon keresztül a szinódusi titkárságnak küldenek.

A helyi közösségek munkájának megkönnyítése érdekében a főtitkárság elkészített egy lehetséges munkadokumentumot, amely segíti az októberi szinodális közgyűlés gyümölcseinek befogadását és a szinodális megtérési út folytatását a helyi egyházakban. A dokumentum elérhető a synod.va oldalon.

A püspöki konferenciákat és a keleti hierarchikus struktúrákat arra kérik, hogy kísérjék a helyi egyházak munkáját azáltal, hogy útmutatást adnak nekik az elmélyült tanulmányozás és munka módjára és idejére vonatkozóan; továbbá, hogy segítsék elő a misszióval kapcsolatos differenciált társfelelősségről való gondolkodást, különösen az egyházi csoportosulások (regionális, nemzeti, nemzetközi) szintjén, valamint az egyházak és Róma püspöke közötti kapcsolatokban; dolgozza ki a helyi egyházaktól kapott és/vagy nemzeti szinten elkészített mélyreható tanulmányok hozzájárulásának összegzését, és a helyi egyházak által összegyűjtött legjobb gyakorlatokkal együtt 2024. május 15-ig küldje el azokat a szinódus főtitkárságának.

Ugyanakkor a szinódus főtitkársága elősegíti és koordinálja az összefoglaló jelentésben szereplő néhány „jelentős” kérdésről való reflexiót, amelyeket az egész egyház szintjén és a Római Kúria dikasztériumaival együttműködve kell kezelni. A szinodális közgyűlésekhez illő módon a témák jegyzékét a szentatyának fogják benyújtani. A Római Kúria illetékes dikasztériumainak bevonásával minden kontinensről szakértői csoportokat fognak összehívni, hogy szinódális módon dolgozzanak a Ferenc pápa által megjelölt témákon. E munka előrehaladásáról a 2024 októberében tartandó második ülésszakon jelentést fognak készíteni.

Mindebben a munkában a szentatya által kinevezett püspöki szinódus 16. rendes közgyűlésének tagjaira és valamennyi résztvevőjére az a kiemelt feladat hárul, hogy a megtett út nagykövetei legyenek, és arra lesznek hivatottak, hogy saját egyházi valóságuk valódi hivatkozási pontjai legyenek.

Forrás: www.synod.va/en/(a temesvári egyházmegye fordítása)