Új priorja van a taizéi ökumenikus közösségnek

0
303
Fotó: Tamino Petelinsek/Taize közösség Facebook-oldala

Krisztus feltámadására kis „fényliturgiával” is emlékező közös ima keretében adta át priori szolgálatát a német és római katolikus vallású Alois testvér az angol anglikán Matthew testvérnek december 2-án, szombaton este. A jelenleg 69 éves Alois testvért a 2005-ben erőszakos halált halt közösségalapító, Roger testvér nevezte ki utódjának, jó pár évvel a halála előtt. Tizennyolc évi szolgálat után történt az újabb váltás, ezennel Alois testvér önként adta át az elöljárói szolgálatot.

Alois korábban azt nyilatkozta, úgy érzi, eljött az ideje annak, hogy átadja hivatalát egy olyan testvérnek, aki utána érkezett a közösségbe. Elmondta, hogy a taizéi közösség családjellegű, ezért a priori szolgálatnak nincs felső korhatára, és nem kötik meghatározott időtartamhoz sem. „Az fogalmazódott meg bennem: úgy szeretném átadni a helyemet, hogy még legyen időm kényszerítő körülmények nélkül előkészíteni a váltást. Az elmúlt két évben minden testvéremmel konzultáltam, imádkoztunk, együtt gondolkodtunk. Választásom Matthew testvérre esett, őt jelöltem ki következő taizéi priornak. Minden bizalmam az övé, hogy biztosítani fogja a folytonosságot, és megfelelő lépéseivel ösztönözni tudja a testvéreket, hogy közösségünk – alapítónk víziója szerint – »a közösség kis példázatává« válhasson” – mondta Alois testvér.

Matthew testvér (polgári nevén Andrew Thorpe, aki 1986 óta tagja a közösségnek) egyszerű szertartás keretében vette át az elöljárói szolgálatot az előző priortól, majd a testvérek mindnyájan megáldották őt. Miután az új elöljáró külön-külön köszöntötte minden szerzetestestvérét, szokásos módon folytatódott a szombat esti közös ima. Az éppen Taizében tartózkodó több száz fiatal mellett az eseményen több egyház képviselői és a közösség barátai is részt vettek.

Forrás: Hittan.ro