Lángoló szívvel, útra kelve

0
451

A címben szereplő címmel, mottóval (Lk 24,13-35) tartottak ifjúsági találkozót a temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központ és a krassócsörgői római katolikus közösség szervezésében Eibenthalon.

2022-ben, az advent első vasárnapját megelőző szombaton a főként cseh nemzetiségű hívekből álló eibenthali közösség szervezésében a hegyvidéki bánsági főesperesi kerület hagyományos ifjúsági találkozóját tartották. Együtt gyújtották meg az első gyertyát az adventi koszorún. Akkor a szentmise végén Mihai Milan Sima krassócsörgői plébános a jelenlévők tapsa közepette bejelentette, hogy következő évben ezen a plébániában kerül sor a hegyvidéki bánsági főesperesség fiataljainak találkozójára és az első adventi gyertya meggyújtására. Így idén december 2-án a fiatalok népes csoportban érkeztek a plébánosok kíséretében a településre, ahol a többségében horvát nemzetiségű közösség tagjai szeretettel fogadták őket.

„Lángoló szívvel, útra kelve” (Lk 24,13-35) – E mottó jegyében szervezte meg az Egyházmegyei Ifjúsági Központ és a krassócsörgői római katolikus közösség az ifjúsági találkozót. A nap programjában szerepelt katekézis, amelyet Davor Lucacela orsovai plébános tartott, kiscsoportos beszélgetések, plénum, műhelymunkák és a végén szentmise, amelyet idén is Pál József Csaba megyés püspök celebrált.

A műhelymunkák során a fiatalok adventi koszorúkat készítettek. A találkozó legünnepélyesebb mozzanata a főpásztor által celebrált szentmise volt, amelynek során Francisc Lisi diakónus meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját. A szentmise zenei szolgálatát a helyi kántor és az ifjúsági kórus, valamint a krassócsörgői és kiskrassói tamburacsoport látta el. Koncelebrált az egyházmegyés papok népes csoportja.

,,Reménység Istene, azért gyűltünk össze, hogy együtt imádkozzunk. Te világosságként küldted Fiadat e világra, áldd meg ezt a gyertyát. Advent napjai emlékeztessenek minket Jézus Krisztusra, aki minden embert meg akar világosítani” – imádkozott az adventi koszorú és gyertya megáldása keretében a megyés püspök.

Homíliája elején a főpásztor Jézus buzdításáról elmélkedett: ,,Virrasszatok! – Vajon mit jelent ez: virrasszatok? Miért kellene virrasztanunk, ha alhatunk? Nem lenne jobb aludni? Virrasztani azt jelenti, hogy nyitott szemmel figyelünk Istenre, észrevesszük Isten működését. Virrasztani azt jelenti: jelen lenni Jézus számára, mert lehet, hogy mondani akar nekünk valamit. Talán nekem, a fiatalnak, aki ma idejött, hogy meggyújtsa az első gyertyát, Jézus közölni akar valamit. Aki nagyon szeret, az virraszt. Milyen szépen fogalmazott Davor atya, hogy a lényeg a szeretet. A szeretet kapcsolatokat teremt. Kapcsolatot Istennel és szép kapcsolatokat az emberek között. Virrasszatok, vigyázzatok az Istennel való kapcsolatotokra” – intette a fiatalokat a főpásztor.

A szentbeszéd keretében Luca Ciobotaru és Ștefan Chisăliță tettek tanúságot, megosztva a jelenlévőkkel az adventi készülődéssel kapcsolatos gondolataikat. A szentmise végén Mihai Milan Sima krassócsörgői plébános megköszönte Pál József Csaba püspöknek, hogy bemutatta a szentmisét és a fiatalok között töltötte a napot, a szervezőknek, a fiatal önkénteseknek és az egész közösségnek a segítséget és erőfeszítést, valamint a Romániai Horvátok Demokrata Szövetségnek a támogatást. Ugyanakkor a jelenlévők jókívánsággal és énekkel köszöntötték az egyházmegye főpásztorát születésnapja alkalmából.

Végül Marin Matieș karánsebesi esperes plébános a jelenlévők tapsa közepette bejelentette, hogy jövőre a hegyvidéki bánsági főesperesi kerület fiataljainak találkozójára és az első adventi gyertya meggyújtására a facsádi plébánián kerül sor.

A temesvári püspökség sajtóirodája