Imádkozzunk, és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt

Decemberi Mária-köszöntő Csíksomlyón

0
1842
Fotók: Erdélyi ferencesek

„Tervezzünk, gondolkodjunk, imádkozzunk, hogy az advent folyamán az Úr Jézust teljesen tudjuk beengedni mindennapjainkba, hogy ránk ragyogjon az ő fényessége, amely elvezet életünk átértékelődésére – mondta a csíksomlyói Mária-köszöntőn Bőjte Mihály ferences szerzetes.

Az év utolsó Mária-köszöntőjét tartották december első szombatján Csíksomlyón. Az ünnepre több ezer zarándok érkezett. Délután négy órától az imaórát a gyimesi hívek vezették, majd a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébánia hívei és kórusának tagjai – akik plébánosuk és segédlelkészük vezetésével érkeztek a kegyhelyre – mondták az áhítatot. Közben a kolostor gyóntatószobái előtt a zarándokok felsorakozva várakoztak szentgyónásra. A hat órától kezdődött szentmisét Bőjte Mihály ferences szerzetes mutatta be. A szentmise bevezetőjében meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját. Mihály testvér prédikációban az adventi aktív, cselekvő várakozásról beszélt. Mint mondta, a virrasztás, a böjt, az imádság, a közös ünneplés a keresztény élet szoros tartozéka. Meglátása szerint azért is annyira közkedvelt a Mária-köszöntő, mert ilyen alkalmakkor a felsoroltakon van a hangsúly. A decemberi elsőszombati áhítaton még inkább a virrasztás és az imádság időszerűsége érvényesül, hiszen kezdődik az adventi szentidő, amelyben a Szűzanya példája vezet bennünket.

„Az advent várakozást jelent, várni valamire, vagy az általunk használt értelemben várni valakire, várni Istenre. Tény, hogy Isten Jézus Krisztusban már eljött közénk. Azonban tapasztaljuk, hogy személyes életünkben Jézus Krisztus eljövetele és jelenléte még nem teljes, ezért a kegyelem eszközein keresztül folyamatosan jön és érkezik hozzánk. Ugyanakkor ígérete alapján visszavárjuk második eljövetelében, a világ végén. Az adventi szentidő három sajátossága: a múltat idézi, segít, hogy teljesebben éljük a jelent és a jövőre irányítja a figyelmünket” – részletezte Mihály testvér arra buzdítva, hogy imádkozzunk, és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy az advent folyamán Isten elfoglalhassa életünkben az őt megillető helyet. Rámutatott, hogy minderre a szentmise könyörgésében tippet is kaptunk: „jótettekkel siessünk a közelgő Krisztus elé”.

„Tervezzünk, gondolkodjunk, imádkozzunk, hogy az advent folyamán az Úr Jézust teljesen tudjuk beengedni a mindennapjainkba, hogy ránk ragyogjon az ő fényessége, amely elvezet életünk átértékelődésére. Bárcsak ilyen lélekkel, lelkülettel érkeznénk el az adventi zarándokutunk végén a karácsony öröméhez” – zárta prédikációját Bőjte Mihály ferences szerzetes.

A szentmise után ugyancsak a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébánia hívei vezetésével az örvendetes rózsafüzért imádkozták a zarándokok. A gyertyás körmenetben népviseletbe öltözött kórustagok vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát.

Az elsőszombati Mária-köszöntőt a Mária Rádió és a kegyhely YouTube-csatornája élőben közvetítette.
A következő Mária-köszöntő 2024. január 6-án lesz.

Ferences sajtószolgálat