Kovács Gergely érsek nyitotta meg a Krisztus születésének misztériuma kiállítást

0
1263

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek nyitotta meg Budapesten a Magyarság Háza Galériában a Krisztus születésének misztériuma kiállítást december 1-jén este. A tárlat hét Magyarország határain kívül élő kortárs magyar festőművész új alkotását mutatja be. A kiállító művészek: Baraté Ágnes (35, Németország), Gagyi Botond (31, Románia), Herman László (62, Szlovénia), Kalitics Erika (36, Ukrajna), Kovács Pécskai Emese (26, Szerbia), Pesti Emma (33, Szerbia), Szabó Márta (32, Szlovákia). A Krisztus születésének misztériumát feldolgozó festmények 2024. február 25-ig tekinthetők meg a Magyarság Háza Galériában.

„A Krisztustól rábízott üzenet továbbadásához az egyháznak szüksége van a művészekre, hiszen a művészet képes láthatóvá tenni a láthatatlant” – mondta Kovács Gergely érsek. Gondolatait azzal a jókívánsággal zárta, hogy ezek „a modern szellemiség jegyét hordozó, nem klasszikus ábrázolások hit-megerősítő, vagy épp hit-ébresztő módon vezessék el a látogatók lelkét a megtestesülő Teremtőhöz”.

A Magyarság Háza Galériában kiállító hét külhoni magyar művész között van az erdélyi Gagyi Botond (31, Marosvásárhely) is. A kiállításmegnyitón a székelyudvarhelyi alapítású Monyo Project adott elő részleteket az erre az alkalomra írt zeneművéből.

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség Facebook-oldala, Magyarság Háza Baráti Kör Facebook-oldala