Száz betlehemi jászol a Vatikánban

0
483

A 2025-ös szentévre való felkészülés jegyében folytatódnak az Evangelizációs Dikasztérium kulturális kezdeményezései. A tervezett harmadik tárlat egy nemzetközi kiállítás, amely számos kézműves 120 alkotását mutatja be, amelyek a világ minden tájáról, köztük Magyarországról érkező betlehemes jászol jelenetet ábrázolnak. December 8-tól 2024. január 7-ig látogatható a kiállítás.

Az Evangelizációs Dikasztérium a következő, 2025-ös szentévre készülve folytatja kulturális kezdeményezéseit A szentév a kultúra elnevezés jegyében. A harmadik tárlat a Száz betlehemi jászol a Vatikánban című nemzetközi kiállítás. Ez számos kézműves munkáit gyűjti össze, amelyek a betlehemi jászol jelenetet ábrázolják. A különböző művek az alkotók fantáziáját fejezik ki, amely mindegyik kézműves alkotásban megnyilvánul.

A grecciói betlehemes jászol jelenet 800 éves

A kiállítás megnyitójára december 8-án, pénteken délután 4 órakor kerül sor a Bernini-oszlopsor bal oldali szárnyában, a Szent Péter téren, Rino Fisichella érsek, az Evangelizációs Dikasztérium korábbi prefektusa és Francesco Di Nitto, Olaszország szentszéki nagykövete jelenlétében. Az idei kiállítás a grecciói betlehemi jászol jelenet 800. évfordulójának állít emléket, amely Jézus születésének első ábrázolása volt. Assisi Szent Ferenc a Rietitől néhány kilométerre fekvő városban alkotta meg 1223 karácsonyán. Az évforduló megünneplésére a megnyitón jelen lesz Massimo Fusarelli, a ferences rend miniszter generálisa és Greccio polgármestere, Emiliano Fabi is.

Fellép a grecciói A. Malfatti középiskola gyermekkórusa, valamint a Vatikáni Csendőrség zenekara. A tárlat 2024. január 7-ig, vasárnapig várja a látogatókat, minden nap délelőtt 10 és 19,30 között a Szent Péter-téri Bernini-oszlopsor bal oldali szárnyában. A belépés ingyenes, az utolsó belépés 15 perccel az esti zárás előtt engedélyezett. December 25-én és 31-én a kiállítás délután 5 órakor zár.

Betlehemek a világ minden tájáról, köztük Magyarországról is

A tárlaton több mint 120 betlehemet állítanak ki a világ 22 országából: Olaszország, Horvátország, Spanyolország, San Marino, Ukrajna, Írország, Szlovénia, Magyarország, Lengyelország, Észtország, Németország, Szlovákia, Csehország, Ausztria, Oroszország, Egyesült Államok, Kolumbia, Tajvan, Venezuela, Fülöp-szigetek, Guatemala és Paraguay képviselteti magát. A kiállítással kapcsolatban kiadott sajtóközlemény szerint a látogató mindenféle eredeti alkotást megcsodálhat: látható lesz egy teljesen gépesített, valamint egy fából készült tipikus kávéfőző formába faragott, továbbá szövetekből varrt betlehemi jelenet, illetve híres gyűjtemények darabjai, mint például a torinói székesegyház betlehemi jelenete, vagy az Ulma család múzeumának betlehemi jászla Lengyelországból és a RAI Vatikáni részlegének betleheme. Különböző szervezetek és egyesületek is részt vesznek alkotásaikkal, köztük a Betlehemi Jászol Barátainak Országos Szövetsége, a Città dei Presepi (A betlehemi jelenetek városa) Egyesület és a pistoiai Hímzőklub. Ezen kívül a verbaniai börtönök által készített két betlehemi jelenet is megtekinthető lesz. Sok iskola is csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük többen az olaszországi Lazio tartományból és egy Észtországból, a tallinni Szent Mihály Társaság iskolája.

Forrás: Vatican News

MEGOSZTÁS