Ferenc pápa ünnepi szertartásai a karácsonyi és újévi időszakban

0
382

Közzétették a pápai liturgikus szertartások programját: attól kezdve, hogy december 24-én, szenteste 19.30-kor mutatja be a pápa a szentmisét a vatikáni bazilikában; addig, hogy január 7-én, a Sixtus-kápolnában gyermekeket keresztel.

Szenteste, éjféli mise

December 24-én, vasárnap az éjféli szentmisét a pápa 19.30-kor mutatja be a Szent Péter-bazilikában. Az előrehozott időpontot idén is megtartja Ferenc pápa, melyet 2020-ban vezettek be, a Covid-korlátozások miatt, majd 2021-ben és 2022-ben is folytattak.

Karácsony, urbi et orbi-áldás

Másnap, karácsony napján, december 25-én, hétfőn, Urunk születésének ünnepén délben a pápa urbi et orbi-áldást ad Róma városára és a földkerekségre a Szent Péter-bazilika központi erkélyéről.

Év végi hálaadás

Az év utolsó napján, december 31-én, vasárnap délután 5 órakor a szentatya vesperást és Te Deumot vezet a Szent Péter-bazilikában, melynek során hálát ad az elmúlt év kegyelmeiért.

Januári szertartások

2024. január elsején, Szűz Mária, Isten anyja ünnepén, mely egyben az 57. béke világnap, Ferenc pápa délelőtt 10 órai kezdettel szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában.

Január 6-án, vízkeresztkor (Urunk megjelenése ünnepén) szintén a vatikáni bazilikában, szombaton délelőtt tízkor celebrál szentmisét a szentatya.

Végül pedig január 7-én, Urunk megkeresztelkedése ünnepén, a vasárnap délelőtt fél tízkor kezdődő szertartáson Ferenc pápa a Sixtus-kápolnában gyermekeket keresztel.

Vatican News

MEGOSZTÁS