Többszörös ünnep a temesvár-belvárosi plébánián

0
447
Fotók: a temesvári egyházmegye honlapja

Szent Katalin-búcsút ünnepelt november 25-én, szombaton a temesvári Szent Katalin-templom közössége. A közösség plébánosa, Dirschl Johann általános helynök egy nappal korábban vehette át a Bánsági Német Demokrata Fórum Arany Érdemdísztű (Ehrennadel in Gold) kitüntetését az Adam Müller-Guttenbrunn ház nagytermében.

„Azért jöttem, hogy elmondjam: lenyűgözött az a tény, hogy Szent Katalinnak jó szíve, tiszta szíve volt. A szeretet ára a szenvedés, a szabadság ára pedig a felelősség. Ez a fiatal nő, akinek jó szíve, tiszta szíve volt, minket is megerősít, és így bátoríthat: Ne féljetek a félelemtől. Én sem féltem, mert amikor felnéztem az égre, tudtam, ki az én Istenem. Csak az Isten határtalan szeretetébe vetett hitből fakadhat ez a bátorság. Katalin ma, ha ránk nézne, mindannyiunkat tiszta életre buzdítana. Azt mondaná nekünk: Fogj gyertyát a kezedbe, és legyen bátorságod elindulni a különleges dolgok felé, amelyeket valójában az egyszerű dolgokban és az egyszerű emberekben találsz meg” – indította szentbeszédét Davor Lucacela orsovai plébános november 25-én, szombaton a temesvár-belvárosi Szent Katalin-templom búcsúünnepén. Dirschl Johann általános helynök, a templom plébánosa meghívására a szentmisét Pál József Csaba megyés püspök mutatta be, koncelebrált az egyházmegye papjainak egy csoportja. A liturgia zenei szolgálatát Denis Moldovan, a templom orgonistája látta el.

A szentmise ünnepi percekkel zárult: a főpásztor gratulált Dirschl Johann általános helynöknek, aki egy nappal korábban az Adam Müller-Guttenbrunn ház nagytermében tartott közgyűlésen átvette a Bánsági Német Demokrata Fórum Arany Érdemdísztű (Ehrennadel in Gold) kitüntetését. Az egybegyűltek tapssal üdvözölték a közösség plébánosát. Végezetül Dirschl Johann vikárius köszönetet mondott a megyés püspöknek, hogy együtt ünnepelt a helyi közösséggel, és minden hívőnek, aki hozzájárult a templombúcsú megszervezéséhez. A búcsús szentmisét agapé zárta a plébánián.

A Bánsági Német Demokrata Fórum Arany Érdemdísztű (Ehrennadel in Gold) kitüntetéssel ismerte el Dirschl Johann általános helynök eddigi lelkipásztori szolgálatát és munkásságát, amelyet november 24-én, pénteken a szervezet 15 órakor kezdődő közgyűlésén nyújtottak át. A rendezvényt az Adam Müller-Guttenbrunn ház nagytermében tartották. Ebből az alkalomból a laudációt Claudiu Sergiu Călin egyházmegyei levéltáros, a Bánsági Német Demokrata Fórum vezetőségének tagja írta és olvasta fel.

A bánsági német közösség háláját hivatott kifejezni a kitüntetés. Claudiu Sergiu Călin laudációjában méltatta a kitüntetettet, felidézve élete meghatározó momentumait, bemutatva szerteágazó tevékenységét. Johann Dirschl 1959. november 8-án született Karánsebesen, egy hegyvidéki bánsági pém családban. Német családban nőtt fel, de egy többségében román nyelvű római katolikus közösségben, Temesszlatinán tanult a helyi általános iskolában. Gyulafehérváron járt középiskolába a kántoriskolában, majd Gyulafehérváron folytatta egyetemi teológiai tanulmányait is. A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban 1985. június 23-án Jakab Antal püspök szentelte pappá.

1985. augusztus 1-jétől az Arad megyei Szapáryligeten szolgált, majd ugyanazon év november 8-tól a temesvár-gyárvárosi plébániára került. 1986. augusztus 15-től Perjámosra nevezték ki plébániai kormányzónak. 1989. szeptemberétől a temesvár-szabadfalui plébániára nevezték ki plébánosnak. 1993-ban választották meg a Temesvári Egyházmegyei Caritas Szervezet igazgatójának, ezt a szolgálatot Herbert Grünnnel és munkatársaival együtt ma is odaadóan végzi.

1994. augusztus 12-én Sebastian Kräuter püspök Johann Dirschlt kinevezte Temes megyei egyházmegyei tanfelügyelőnek. Martin Roos és Pál József Csaba püspökök megerősítették és megtartották őt ebben a feladatban. Az újraindított székeskáptalanban 2002-től kanonok, majd 2009-től nagyprépost lett. 2005. november 15-én Martin Roos akkori megyés püspök kinevezte a temesvár-józsefvárosi plébánia plébánosává. 2006-ban temesi főesperesnek nevezték ki. 2010 óta Martin Roos, majd 2018-tól Pál József Csaba megyés püspökök általános helynöke. Az elsődleges, lelkipásztori munkájának folytatása érdekében 2012. augusztus 6-án áthelyezték a temesvári-belvárosi plébániára, ami megkönnyíti egyéb tevékenységeinek folytatását mint általános helynök és Caritas-igazgató.

Claudiu Sergiu Călin laudációjában elmondta, hogy Johann Dirschl „fáradhatatlan lelkipásztori tevékenysége mellett hivatalos tevékenységet is folytat, számos eseményen képviseli az egyházmegyét és a püspököt: templombúcsúkon, bérmálásokon, ünnepségeken, hivatalos rendezvényeken. Ezek közül számos alkalommal Dirschl vikárius az összekötő kapocs az itthoni és külföldi bánsági német közösséggel, a többi kisebbséggel, betölti a prédikátor, a keresztény hit tanítójának szerepét is.”

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája