Csókolom, hogy tetszik lenni? — a ditrói cserkészek jótékonysági akciója

0
515

A ditrói Lg. Takó János-cserkészcsapat idén sem felejtette el megszervezni a Csókolom, hogy tetszik lenni? nevű hagyományos jótékonysági akcióját, melynek keretén belül a csapat tagjai által kézzel összeállított ajándékcsomagokkal lepték meg Ditró egyedülálló időseit. Az alábbiakban egyik résztvevő beszámolóját olvashatják.

A kis szeretetcsomagjainkban sok előkészület és szervezés után nemcsak gyümölcsök és édességek, de üdvözlőlapok is helyet kaptak. Már péntek délután nagy izgalommal gyűjtöttük össze a Siklódi Lőrinc Általános Iskola osztályaiban hagyott gyümölcsöket, és pótoltuk még ezeket egy kis édességgel, melyeket a Ditrói Férfi Dalkör hagyományörző Katonabúcsúztató előadásán (melyen csapatunk cserkészei is szerepeltek) gyűjtött adományokból vásároltuk. Másnap, szombat délután egy órakor nekifogtunk a csomagok összeállításának.  Egy csomagoló ,,gyártósort” alakítottunk ki, és az első csapatok nemsokára el is indultak kézbesíteni a kész küldeményeket. Minden évben sok időbe telik kiszállítani a csomagokat, viszont gondoskodtunk róla, hogy a kisebbek sötétedés előtt hazaérjenek, majd nagyobbakul folytattuk utunkat, estéig is, ha kellett. Mint máskor is, most sem sikerült minden csomagot egyszerre kiszállítani, a megmaradt csomagokat a vasárnapi visszahívás során kézbesítettük.

Ebben az évben is több, mint 130 csomagot sikerült összeállítanunk, így ennyi ajtón kopogtattak a segítőkész gyerekek, hogy megkérdezhessék ,,Hogy tetszenek lenni?”, valamint, hogy szükség esetén segítsenek fát, vizet hordani. Nem csak a csomagok és idősek száma bővült az elmúlt évekhez képest, de a csapatunk is számos kiscserkésszel gyarapodott.

Nagyon jól eső érzés számunkra tudni, hogy jobbá tesszük egy idős személy napját ezzel az alkalommal, és nekünk is segít ez az esemény felfedezni falunk kis utcáit, és találkozni azokkal az idősekkel, akiket másként nem lenne alkalmunk megismerni.

Rendezvényünk egyik legkülönlegesebb részlete, hogy nem mindig kapunk pontos házszámot, csak utcát és nevet, ilyenkor pedig ,,a cserkész leleményes” alapon, vagyis kérdezősködve próbálunk meg a megfelelő házhoz eljutni, ami néha vicces szituációkat is szülhet.

Szívből reméljük, hogy még sok évig fog élni ez a hagyományunk, és még sokáig szerezhetünk majd örömet, és taníthatjuk csapatunk legkisebb cserkészeit is udvariasságra és törődésre ezáltal.

Bajkó Fruzsina cserkész

MEGOSZTÁS