Megérkezett a karácsonyfa a Szent Péter-térre

0
348

A 28 méter magas lucfenyő az olaszországi Piemont régióban található Macra területéről származik. Az idei fa ünnepélyes díszkivilágítását hivatalosan december 9-én kapcsolják fel.

A Szent Péter téren dolgozók november 23-án, csütörtök reggel megkezdték a vatikáni karácsonyfa felállítását és feldíszítését. Az idei fa a piemonti Macra település felső Maira-völgyéből származó 28 méteres lucfenyő, kedden indult Rómába a Viberti cég által biztosított speciális szállítóeszközön.

Játékok készítésére használják majd

,,Piemontban a fák fontosak” — mondta Alberto Cirio, a piemonti régió elnöke. Kifejtette: ,,Nem vágjuk ki őket véletlenszerűen. Ezt a fenyőt azért kellett kivágni, mert a tűzoltóság megállapította, hogy 56 évnyi élet után az összeomlás veszélye fenyegeti. Ráadásul — mondta — a fa fája nem fog kárba veszni az ünnepek után: ,,Ha vége a karácsonynak, a fa nem megy kárba, hanem egy olyan céghez kerül, amely [rászoruló] gyerekeknek szánt játékokat készít belőle”. A játékokat a Caritason keresztül fogják szétosztani.

A karácsonyfa felavatása

A fát fényekkel és egy piemonti faiskola által adományozott, több mint 7000 szárított havasi gyopárból álló koronával díszítik, amely az ágakon havazás hatását kelti majd.

Az idén Rietiből érkező születési jelenet hagyományos felavatására és a karácsonyfa fényeinek meggyújtására a Szent Péter-téren kerül sor december 9-én, szombaton délután 5 órakor. A szertartást Fernando Vérgez Alzaga bíboros, a Vatikáni Városállam kormányzóságának elnöke vezeti. Délelőtt Ferenc pápa audiencián fogadja a rieti és a macrai küldöttségeket az ajándékok hivatalos átadására.

Vatican News (angol)

MEGOSZTÁS