Szebbé varázsolni a hétköznapokat is

1
227

Ferenc pápa 2016. november 21-én az irgalmasság évét lezáró szentmisén közzétett apostoli levelében alapította meg a szegények világnapját, amelyet az évközi időszak 33. vasárnapján tartanak. Idén november 19-én irányítja a legelesettebbek felé a figyelmünket a szegények világnapja, így ennek apropóján olyan embereket szólítottunk meg, akik személyesen is ismerik a rászorulókat, nap mint nap dolgoznak velük, szívükön viselik a sorsukat. Baranka Katalin az angyalok a városban akcióban és azon túl is igyekszik részt venni a pártfogoltak életében. Arra kértük, mondja el, hogyan jött létre az Angyalok a Városban Egyesület, hogyan indult s jótékonykodásuk, s mi az, ami motiválja őket.

Az Angyalok a Városban Egyesület a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumból nőtte ki magát, amikor én IX. osztályba jártam. Jelenleg másodéves mesteris hallgató vagyok Kolozsváron. Az egyesület karizmatikus vezetője Kovács Lajos Alpár, akit páromul küldött a jó Isten. Együtt hoztuk létre az egyesületet, és minden tevékenységet együtt találunk ki és valósítjuk meg a lelkes önkénteseinkkel együtt. Ez a negyedik éve, hogy egy meglehetősen nagy célcsoporttal jótékonykodunk. A célcsoportunk család típusú gyermekotthonban élő lurkók támogatása, szám szerint száz gyereket, összesen öt egyesületet vettünk a szárnyaink alá.

Célunk, hogy hasznos ajándékot vásároljunk a gyerekeknek és megerősítsük bennük azt, hogy válasszanak szabadon. Szükségletfelmérést végeztünk, ezért visszük el őket öt-tízfős csoportokban vásárolni cipőcskéket és kabátokat. Ezt csak az összegyűjtött pénzadományokból tudjuk megvalósítani.

Tapasztaljuk, hogy az emberek nagyon jók és támogatnak, ők visznek előre a munkánkban. Illetve azért tudjuk ezt végezni önkéntes alapon, mert számunkra ez lelki feltöltődés, a csillogó szempárok, a hálás szívek több hónap elteltével is ugyanolyan boldogsággal mesélnek az élményről. Fontos számunkra a közösségépítés, és hogy valami maradandót hagyjunk magunk után. Négy év alatt megismertek és bizalmat szentelnek nekünk, ez a pénzadományokban is meglátszik, hogy minden évben növelik és növelik az összeget. Egy élmény számunkra, hogy azok a gyerekek, akik kikerültek időközben a szociális rendszerből, felhívnak, hogy adományozni szeretnének… mert tudják, mit jelent nekik az az öröm. Köszönet és hála mindezekért a felajánlásokért!

Mi nem csak ünnepekhez közeledve tevékenykedünk, hanem a szürke hétköznapokat is próbáljuk szebbé varázsolni. Játékdélutánokat szervezünk egy-egy gyermekotthonban, vitaminbomba-napot szervezünk, különleges gyümölcsöket viszünk nekik, március 8-a alkalmából a lányoknak manikűröst viszünk, élménytábort szerveztünk, korcsolyázni visszük, érzékenyítő beszélgetést tartottunk nekik és a jó Istenről beszélgettünk, és még sok más élménydús tevékenységben részesítettük őket.

Nyitott szívvel és akarattal tudunk jobban odafigyelni a környezetünkben élőkre, kedvezményezettekre. Fontos, hogy a mindennapok rohanós forgatagában meg tudjunk állni, és tudjuk azt, hogy felelősséggel tartozunk egymásért. Arra biztatunk mindenkit, aki adományozni szeretne, hogy olyat adjon, aminek személyesen ő is örülne, ismerje meg a célcsoportot, és a szükségletekhez mérten ajándékozzon. Minden nap van olyan személy a közvetlen környezetünkben, akinek elkel egy kis támogatás, akinek mi, saját lényükkel tudunk segíteni. Merjünk nyitott szívvel és segítő kézzel adni az időnkből és a szívünkből a segítségre szoruló személyeknek!

Baranka Katalin

Az írás megjelent a Vasárnap 2023/47-es számában a Széljegyzetek a szegények világnapjához, A rászorulók mögött valódi emberek, valóságos történetek állnak című összeállítás részeként.

MEGOSZTÁS

1 HOZZÁSZÓLÁS