Ösztöndíjakat adtak át a Szent László Líceumban 

0
325

A regensburgi Szent László Lovagrend képviselői ösztöndíjakat adtak át november 17-én, péntek délben a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum kápolnájában azoknak a diákoknak, akiket az osztályfőnökeik ajánlanak, mivel ügyesek, tettek valamit az iskolájukért, és a társaik számára inspiráló példát mutatnak a magatartásukkal.

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumot Fodor József általános helynök, a társaság perjele ajánlotta annak idején a Szent László Rend Egyesület vezetőségének figyelmébe. A lovagkirályról elnevezett 300 euró összegű tanulmányi ösztöndíj célja a kimagasló tanulmányi teljesítmény elismerése, a tudásszint növelésére való ösztönzés, a líceumért és a diáktársak közösségéért végzett munka megbecsülése, valamint a katolikus hit elmélyült, hivatást előkészítő gyakorlására való buzdítás. Azok a tanulók kapják, akiket az osztályfőnökeik ajánlanak, mivel ügyesek, tettek valamit az iskolájukért, és a társaik számára inspiráló példát mutatnak a magatartásukkal, ahogyan tanulnak, illetve a segítőkészségükkel.

Az iskola dísztermében péntek délben zajlott ünnepségen Konrád Katalin igazgató köszöntötte a jelenlevőket. Fodor József vikárius méltatta ezután Szent László király érdemeit, imádságos lelkületét, vitézséget, illetve beszélt a Váradhoz való kötődéséről. Felidézte ugyanakkor, hogy a Szent László Rend Egyesület jogelődjét 1861-ben alapította társulatként az egri érsek azzal a céllal, hogy kizárólag karitatív és magyarságmegtartó munkát végezzen, mely tevékenység napjainkban nem csupán Magyarország, hanem a Kárpát-medence valamennyi magyarok lakta területére kiterjed. Az egyesület első világi elnöke gróf Károlyi István volt, jelenleg pedig több tucat tagja van ennek a regensburgi székhelyű civil szervezetnek, akik Németországban, Magyarországon, a Délvidéken és a Partiumban élnek, magyarázta a rend perjele.

Idén hat ösztöndíjat adtak át, melyek közül ötöt a rend, egyet pedig Koncsek Zita ajánlott fel. Jutalomban részesült: Gyöngyi Abigél Stefánia, Bönesch Iringó Sophie, Molnár-Vincze Luca, Perei Bence, Gorovei Krisztián és Árvai László. A pénzösszegeket és okleveleket Fodor József, illetve a szintén rendtag Szabó Ödön nyújtották át, a laudációkat az osztályfőnökök olvasták fel. Koncsek Zita arra kéri a város tehetősebb magyar polgárait, üzletembereit, támogassák ezt a szép kezdeményezést, hogy jövőre még több ösztöndíjat lehessen átadni.

Ciucur Losonczi Antonius

Forrás: erdon.ro