A vatikáni Mater Ecclesiae kolostor ismét szemlélődő apácák otthonává válik

0
347
A Mater Ecclesiae kolostor. Fotó: Wikipédia

Ferenc pápa az argentin bencés nővérek közösségét kérte fel, hogy telepedjenek le a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban, ahol XVI. Benedek emeritus pápa 2013-ban történt lemondása után közel tíz évig élt.

A Mater Ecclesiae kolostor a Vatikáni kertek szívében található, amely csaknem tíz évig volt XVI. Benedek emeritus pápa otthona, most visszanyeri eredeti rendeltetését. Ferenc pápa azt kérte, hogy az épület ismét szolgáljon a kontemplatív rendek lakhelyéül, „hogy támogassa a szentatyát az egész egyházról való mindennapi gondoskodásában az imádság, a szentségimádás, a dicséret és a visszavonulás szolgálata révén: imádságos jelenlétet biztosítva a csendben és a magányban.” A Szentszék Sajtóterme november 13-án, hétfőn kiadott közleménye szerint Ferenc pápa október 1-jén kézzel írt levélben jelentette be ezt a döntését. A pápa a Buenos Aires-i Victoria tartomány (San Isidro egyházmegye) bencés rendjének szerzetesnőihez fordult, akik „nagylelkűen elfogadták” a pápa hívását – áll a közleményben.

Szent II. János Pál 1994. március 25-én A szemlélődő élet című brévéjében (rövid apostoli irat) egyházjogilag megalapította a szemlélődő apácák kolostorát Mater Ecclesiae névvel a Vatikánban. XVI. Benedek emeritus pápa 2013. február 11-én bejelentett történelmi lemondása után kifejezte vágyát, hogy ott lakjon. Élete utolsó éveit ott töltötte munkatársai segítségével, és imádságával kísérte az egyházat 2022. december 31-én bekövetkezett haláláig.

A szentszéki sajtóközlemény szerint a kolostor hat szerzetesnőt fogad, akik az előírások szerint szerzetesi közösséget alkotnak, és január elején költöznek be a kolostorba. Ferenc pápa arról is döntött, hogy a Mater Ecclesiae kolostorral kapcsolatos minden ügyben a Vatikánvárosi Kormányzóság lesz a felelős.

Forrás: Somogyi Viktória / Vatican News