Elköszöntek a Csíksomlyó Ágacskája monostor szerzetes nővérei

Szécsénybe költöznek

0
2239
Fotók: Erdélyi Ferencesek

Ünnepélyes hálaadó szentmisén búcsúztak el a Csíksomlyó Ágacskája monostor szerzetes nővérei szombaton, november 11-én a székelyföldi közösségtől. A klarisszák hamarosan a magyarországi Szécsénybe, a Szécsény Ágacskája monostorba költöznek. A szentmisén az egyházmegye segédpüspöke és nyugalmazott segédpüspöke, a ferences testvérek és a környéken élő szerzetesek, papok, illetve hívek búcsúztak tőlük.

A Csíksomlyó Ágacskája klarissza monostor a csíksomlyói kegytemplom közvetlen közelében van. A szerzetesrend 23 éve, 2000. augusztus 11-én telepedett meg Csíksomlyón mint a franciaországi Sion Ágacskája monostor alapítása, de a magyarországi szécsényi monostor önállósulása, vagyis 2009 óta ez a remeteség a Szécsény Ágacskája monostorhoz tartozik. A csíksomlyói monostorban három szerzetesnő él, de hamarosan Szécsénybe, a Szécsény Ágacskája monostorba költöznek. Ezért szombaton délelőtt ünnepélyes hálaadó szentmisén búcsúztak el a székelyföldi közösségtől.

Ferenc-Mária, a Szécsény Ágacskája monostor apátnője a szentmise előtt a hála szavait fogalmazta meg. Azt mondta, amikor kiderült, hogy el kell hagyniuk Csíksomlyót, a fájdalom és az ellenérzés akkor fordult át örömmé, amikor ebben a helyzetben is egészen az Úr kezébe helyezték magukat, kimondva az igent.

„Most tehát a hála és az öröm szavaival adunk vissza minden jót a Teremtőnek. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a 23 év folyamán bármikor, bármilyen formában mellénk álltak, és gondoskodásukat fejezték ki, kezdve a letelepedéstől mind a mai napig. Családot alkottunk velük, hiszen tulajdonképpen egymásról gondoskodtunk. Mi azt adtuk, amink van: a bennünk élő Isten szeretetét, ők pedig a mindennapi életünkről, szükségleteinkről gondoskodtak nagylelkűen, és ezt tapasztaljuk még létünk ezen utolsó napjaiban és óráiban is” – mondta az apátnő. Rámutatott: mindenekelőtt a fölséges és dicsőséges Istennek adnak hálát, majd a teljesség igénye nélkül felsorolta mindazokat, akiknek szintén hálásak, említve a letelepedésüket segítő franciaországi nővérüket, Jakubinyi György nyugalmazott érseket (aki levélben köszönt el a nővérektől), a szentmisén jelen lévő Tamás József nyugalmazott segédpüspököt, mindenkori támogatójukat a helyi ferences közösséget, az egyházmegyében maradásra biztató Kovács Gergely érseket és a hálaadó szentmisét bemutató Kerekes László segédpüspököt, illetve Bátor Botond pálos szerzetest is. Hangsúlyozta: végeláthatatlan a jótevők sora, de a velük való kapcsolat nem válik a fizikai távolság martalékává, arra lesz hivatva, hogy még jobban megerősödjön.

„Ebben a helyzetben is igyekszünk azt tenni, amit az Úr kér tőlünk” – emelte ki a nővér, aki arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak értük, hogy életük Isten dicsőségére és egész népének szolgálatára legyen. Ők pedig ígérik, az imádság által is közel maradnak a hívekhez.

A nővér hálaadó szavait román nyelven is tolmácsolták, majd Kerekes László segédpüspök bemutatta a szentmisét, amelynek szónoka Urbán Erik ferences tartományfőnök volt. A szentmise visszanézhető a kegyhely YouTube-csatornáján.