A bennünk élő gyermek

0
827

A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Papi Továbbképzési Program (PTK) 2023-as évi rendezvénysorozata véget ért a 11. képzéssel, amelyre november 6-7-én került sor a csíksomlyói Jakab Antal Házban.

„Nem érhetünk egy felnőtt lelkéhez anélkül, hogy ne érnénk hozzá a belső gyermek sebezhetőségéhez”, indította a nagy érdeklődésnek örvendő programot a képzésvezető, aki immár negyedik alkalommal tartott a három éve működő PTK keretében papok számára lélektani témájú képző műhelyt. A bennünk élő gyermek gyógyítása című képzés során a jelenlevők közelebb kerülhettek egykori gyermek-énjükhöz, amely mindannyiunkban ott él, tudatalatt befolyásolva felnőtt személyiségünket, érzelmi reakcióinkat, másokhoz való viszonyulásunkat.

Sisak Imola klinikai főpszichológus, pszichoterapeuta a kétnapos műhelymunka alatt közel 30 papot segített abban, hogy jobban és mélyebben megismerjék, megértsék a „belső gyermek” fogalmát, a témával való tudatos foglalkozásnak – mind önmaguk életében, mind a pasztorációs munkájukban – a szükségességét és fontosságát.

„Meggyőződésem, hogy Isten gyűjtött egybe mindnyájunkat, hogy gyógyíthasson és gyógyulhassunk”, vallotta a szakember, és e meggyőződésére építve osztotta meg tudását, személyes és szakmai tapasztalatait, az előadói impulzusokat egyéni meditációk, páros és kiscsoportos gyakorlatok, feladatok végeztetésével váltakoztatva. Célja az volt, hogy a „belső gyermek” témájának tudományosan megalapozott és egyénileg megtapasztalt, személyes, élményszerű megismertetése által a papok a pasztorációs munkájuk során hatékonyabban segíthessenek a rájuk bízottaknak.

A több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező pszichológus meghitt, elmélyülésre és önfeltárásra alkalmas hangulatkeretetet biztosított a tanulási folyamatnak, a résztvevők nyitott és szívvel-lélekkel együttműködő hozzállással „honorálták” ezt, így nemcsak szakmai tudással, gyakorlati tanácsokkal, de az egymás között és előtt nyíltan megosztott tapasztalatok, őszinte önfeltáró közlések által is gazdagodhattak mindannyian.

„Mély hittel átszőtt szakmai tudásátadásban volt részünk” – hangzott el a tartalmas és élménydús együttlét végén. A résztvevő papok mindazért az élményért és értékért, amit itt kaptak és magukkal visznek, köszönetüket fejezték ki nemcsak a képzésvezetőnek, de a főegyházmegye elöljáróinak is, akik a PTK életre hívása és működtetése által lehetőséget teremtettek és teremtenek számukra a képződésre, tanulásra, fejlődésre, és nem utolsó sorban a paptestvéri találkozásokra, együttlétekre.

Mindezek erősítik és motiválják őket abban, hogy lelkipásztori munkájuk jobbá, teljesebbé és gyümölcsözőbbé válhasson – Isten és embertársaik szolgálatában és szolgálatára.

Dávid Tünde

Fotó: Dávid Tünde, Sisak Imola

MEGOSZTÁS