Ha a lélek elfárad…

0
1224

A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Papi Továbbképzési Program idei tizedik rendezvényére október 25-27. között került sor a székelykeresztúri Tertulianus Házban Ha a lélek elfárad… címmel.

A napjainkban oly aktuális „burn out” (kiégés) jelenségét körbejáró képzésre komoly előzetes munkával készültek az érdeklődő lelkipásztorok, a témához kapcsolódó különféle tesztek kitöltésével, személyes kérdések írásbeli megválaszolásával. Ezen előzetes felmérések eredményeit kiértékelve, ezekre is alapozva tartotta a Magyarországról érkezett képzésvezető az intenzív tréning-programot a 15 résztvevő pap számára.

Goda Gyula pszichológus, teológus, egyetemi tanár, vezetési tanácsadó nagy mennyiségű megalapozott elméleti tudást adott át többek között a stressz fogalmát illetően (elmélete, megelőzése, tünetei, kiváltó okai, krízis, stresszkezelés), a kiégés terén (azonosítása, fázisai, kezelése, terápiája) és az energiaállapot témájában (pozitív energiák, alkotás, kreativitás, intimitás, közösség szerepe az energiaállapot egyensúlyában). Ugyanakkor számos interaktív tevékenységgel, egyéni és kiscsoportos gyakorlattal gondoskodott arról, hogy mindez ne csupán „száraz elmélet” legyen, maradjon.

Elmondása szerint „az elmélet-gyakorlat jó arányát a dramatikus technikák alkalmazása segítette, valós, konkrét eseményekkel dolgoztunk, saját életünk s annak konkrét szituációi voltak a közös munka részei.” A szakember szándéka – valamint a résztvevők e szándék megvalósulásáról tanúskodó visszajelzései – szerint „nemcsak tanultak, hanem mintegy lelkigyakorlat szerűen, önnön mélységeiket is bejárták”.

Bizalmas, őszinte, egymás irányában nyitott jelenlét, ugyanakkor a paptestvéri együttlétek örömteljes, derűs hangulata jellemezte az együtt töltött három napot, melyeknek fontos része volt az 565 éves Szent Kereszt-templomban reggelente közösen bemutatott szentmiseáldozat is.

A képzésen szerzett, megtapasztalt ismeretek és élmények birtokában a lelkipásztorok nemcsak önnön energiaállapotukra, de a munkatársaik és a rájuk bízottak lelki-szellemi egészségére is jobban tudnak figyelni, valamint a paptestvéri közösségben is egymás hatékonyabb segítségére lehetnek.

Dávid Tünde

Fotó: Goda Gyula, Dávid Tünde

MEGOSZTÁS