Élő egyház címmel kerekasztal-beszélgetést tartottak a szinódus magyar résztvevőivel Rómában

0
1056

A szinódus magyar résztvevői, Német László belgrádi érsek, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Pál József Csaba temesvári püspök, Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, Csiszár Klára Antónia pasztorálteológus, a Linzi Katolikus Egyetem rektorhelyettese és Szabó Péter, a PPKE kánonjogász professzora osztották meg gondolataikat október 26-án a római Szent István Házban.

A kerekasztal-beszélgetést Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora és a római Szent István Alapítvány elnöke moderálta, aki azzal a felvetéssel indította el az estét, hogy az egyház él, és ahol élet van, ott változás is van.

Ecclesia semper reformanda – Az egyház mindig rászorul a megújulásra. Az egyház feladata a régi: össze kell kötni Krisztust a világgal. Hogyan tudjuk ezt vonzóan, hatékonyan, hitelesen tenni egy változó világban?

A hat magyar résztvevő beszámolt arról, hogy az egész szinódus alatt tapintható volt a Szentlélek munkája, a kölcsönös tisztelet, a meghallgatás képessége és a nyitottság mindenki felé.

Történelmi a mostani szinódus, mert szakított a klasszikus hierarchikus és férfiközpontú szinódusok sorozatával azzal, hogy laikusokat, köztük nőket is szép számmal hívott meg szavazati joggal rendelkező tagként az egyház mostani munkájába. Ettől még sokszínűbb és még érzékenyebb munka folyt az elmúlt négy hétben a Vatikánban annak érdekében, hogy szinodálisabb egyházzá formálódjunk, ahol a nőknek, valamint az egyháztól ez idáig távolabb lévő csoportoknak is figyelmesebben meghallják a hangját, és jobban észreveszik a bennük rejlő értékeket.

Az a kopernikuszi fordulat, ami a szinódusok történetében most zajlik, a megkereszteltek nagyobb és aktívabb szerepvállalására kívánja a figyelmet ráirányítani.

Ferenc pápát gyakran idézték a szinódus résztvevői, aki arra hív, hogy a hallgató és befogadó egyház meg tudja előzni a tanító egyházat.

Nagyon élénk, dinamikus és véleménykülönbségeket is közvetítő fantasztikus estét kapott ajándékba a kerekasztal-beszélgetésre érkező hallgatóság, amely teljesen megtöltötte a Szent István Ház közösségi termét. Németh Norbert az est végén arra figyelmeztetett, hogy a szinódusnak – amely a II. vatikáni zsinat aktualizálása – ne külső szemlélői legyünk, hanem aktív részesei a magunk helyén.

Forrás és fotó: Pápai Magyar Intézet / Magyar Kurír

MEGOSZTÁS