Kettős ünnep Esztelneken

0
842
Kátai Edit felvételei

Megáldották a felújított esztelneki ferences kolostort a Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolok tiszteletére szentelt plébániatemplom búcsúján. A szombati ünnepen Urbán Erik ferences tartományfőnök arra biztatta a jelenlévőket, hogy olyan közösségeket alakítsanak ki, amelyekben szeretetben elfogadják egymást és megpróbálják az evangéliumot megélni.

A katolikus egyház október 28-án üli Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolok emléknapját. Az ő tiszteletükre szentelt esztelneki plébániatemplom búcsúját szombaton, 21-én tartották. Az ünnepi szentmisét Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány provinciálisa mutatta be, koncelebrált a kerület papsága. A búcsú szónoka prédikációjában rámutatott: Szent Pál apostol szavait felidézve megerősödünk abban a tudatban, hogy közösségre szükség van, olyan közösségre, amelynek belső egysége van. Mint mondta: Szent Pál a ház képét úgy használja, mint egy folyamatosan épülő épületet, amelynek az alapjai az apostolok és a próféták. Az apostolok a Krisztustól származó új életnek a letéteményesei, a próféták nem az ószövetségi próféták, hanem azok az emberek, akik a közösségekben az apostolok által közvetített hitet élik, és látják az újdonságot, amely a Lélek működéséből származik és igyekeznek közösséget formálni – tette hozzá.

– Legyenek közösségeitek olyanok, ahol senkinek nem kell maszkot hordania, a gyengeségeit eltakarnia, ahol senkit nem ítélnek el, ahol megtehetik az emberek, hogy nyíltan beszélnek egymással, ahol egymással a hitükről is tudnak beszélgetni, ahol mindenki megnyilatkozhat, mert tudják, hogy szeretetben elfogadják, ahol másokról nem lenézően beszélnek, ahol megpróbálják az evangéliumot megélni. Az építkezés sarokköve: Krisztus, akihez az egész közösség rendeltetik. Ha a közösség Krisztusra való állandó hivatkozással épül, és növekszik, akkor rendezett és harmonikus – mondta Erik testvér. Megjegyezte: amikor megünneplik a plébániatemplom búcsúját, illetve a fölséges és dicsőséges Isten áldását kérik a megújult esztelneki kolostorra, mindjárt eszükbe kell jusson, hogy az épület – legyen templom, kolostor, családi otthon –, akkor tudja betölteni rendeltetését, ha élet is van benne.

A búcsús szentmise után Kakucs Szilveszter, az esztelneki kolostor házfelelőse, templomigazgató köszöntötte a jelenlévőket, és kifejezte háláját mindazok iránt, akik 2015-től segítették a ferences kolostor felújítási munkálatait. Mint emlékeztetett: 2015 végére sikerült összeállítani és benyújtani a pályázati dokumentációt a Vidékfejlesztési Alaphoz. 2017 májusában írták alá a támogatási szerződést, a felújítás kivitelezése 2018. október 31-én kezdődött és 2021 februárjában fejeződött be. A pályázati végleges elszámolása idén január 13-án volt. Rámutatott: az uniós pályázatból – az építkezési anyagok drágulása miatt – csak a kezdeti terv kétharmadát sikerült fedezni, ezért további pályázati támogatást igényeltek a magyar kormánytól, Kovászna megye tanácsától és a helyi önkormányzattól, illetve a kivitelezést két magyarországi testvértelepülés: Segesd és Nyírádony önkormányzata, illetve számos más jószándékú adományozó (cégek és magánszemélyek) is segítette.

– Hálás köszönet mindazoknak, akik egy kicsit is tettek annak érdekében, hogy a kolostor felújítási munkálatai előbbre haladjanak. Az Esztelneki Madonna közbenjárására Isten bőséges áldása szálljon életükre, szeretteikre. Reméljük, hogy a még hátralévő munkálatok befejezésére is összegyűl a hiányzó anyagi fedezet Isten segítségével és a jóakaratú adományozók támogatásával – mondta Szilveszter testvér.

A szentmise végén Salamon Balázs, a község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, hálájának adva hangot, hogy településük egyik nevezetességét adó épülete megújult. Beszédében felidézte az esztelneki kolostor múltját és az utóbbi évtizedekben ott szolgáló testvérek alakját, kiemelve, hogy nem csak múltja van a kolostornak, hanem a jövőben is be kell töltse szerepét Esztelnek és Felső-Háromszék életében.

A szentmise után Erik testvér megáldotta a kolostort. Az ünnepet a helyi kántor és a hívek, illetve a csíki kántorok kórusa énekeikkel tették meghittebbé.

Ferences sajtószolgálat

Fotók: Kátai Edit