Száz férfi, ha énekel

0
1555

A Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikara, a székelyudvarhelyi Székely Dalegylet Férfikórusa, a sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda, a csíkborzsovai Férfikórus és a marosszéki Harmónia Dalcsoport tagjai alkotta Száztagú Székely Férfikórus hangversenyét hallgathatták meg az érdeklődők az elmúlt hétvégén, október 21–22-én.

Szombaton este 7 órától a gyergyószentmiklósi Szent Miklós római katolikus templomban, vasárnap délben 12-től pedig a gyergyóditrói Jézus Szent Szíve római katolikus templomban léptek a nagyérdemű elé a kórustagok.

A tizenhárom előadott egyházi és világi, komolyzenei és népdalfeldolgozást vezényelte Bartalis Izabella, Jakab Árpád, Málnási Katalin, Márton Zsolt, Ványolós András, zongorán kísért Ványolós Orsolya. A hangverseny a Berthies Jognes-féle Gloria in excelsis Deo kánonnal kezdődött, melynek egymásba fonódó szólamai megragadták az érdeklődők figyelmét, és az első blokkban előadott egyházi énekekre irányították. Ezek közül a mindenki által ismert Boldogasszony, anyánk egyházi énekünk Petres Csaba-féle feldolgozása emelkedett ki.

A második blokkban főként népzenei, katonadal-feldolgozásokat hallgathatott meg a nagyérdemű, többek között elhangzott Kodály Zoltán Ébresztője és a Bárdos Lajos Huszártánca.

A harmadik tömbben felcsendült Giuseppe Verditől a Búcsú a hazától és a Rabszolgák kórusa, és az előadás Huszka Jenő Igazságot Magyarországnak című dal előadásával ért véget.

A jelenlévők állva tapsolva köszönték meg a rendkívüli élményt a száztagú férfikórusnak, amely mintegy lezárásául a különleges élménynek, elénekelte a magyar és a székely himnuszt.

dg