Mit rejtenek az alcsíki templomfalak?

0
341
Fotó: Gegő Imre / Hargita Népe

A Csíki várórák előadás-sorozat októberi előadását hallgathatta meg a közönség szerda este a Csíki Székely Múzeum protokolltermében. Az előadást Kósa Béla művészettörténész mutatta be Mit rejtenek az alcsíki templomfalak? címmel.

Az előadás nem egy konkrét épületre vagy kutatási témára fókuszált, hanem vetítve mutatta be az alcsíki térség egyházi építészeti emlékein az előadó és társai által az elmúlt tizenöt évben végzett kutatásokat. Szó volt a csíkkozmási és csatószegi plébániatemplomokról, a csíkszentkirályi Úr-kápolnáról, illetve a csíkszentmártoni, csíkmindszenti és csíkszentléleki plébániatemplomokról is.

Mint megtudtuk: a csatószegi plébániatemplomon végzett szondázó falkutatások külső és belső falképeket is azonosítottak. Az északi hajófal belsején egy, a mai boltozat fölé nyúló, a 18. századi átalakításig látható, nagy méretű Utolsó ítélet jelenet töredékei kerültek elő, melyek elhelyezésüknél fogva egy viszonylag ritka csoporthoz tartoznak.

A csíkszentléleki plébániatemplom belsejében, a déli bejárat fölötti felület négy rétegben is festett, díszített, nagy részük töredékes, viszont a templom építéstörténetének fontos adatait őrizték meg, mint például az 1500-as templombővítés dátumát.

Kovács Andrea / Hargita Népe