Székely János püspök vezetett zarándoklatot Szépkenyerűszentmártonból Szamosújvárra

2
949
Fotó: Molnár Tibor / Szépkenyerűszentmártoni Szent Márton Kulturális Útvonal

Először zarándokoltak Szépkenyerűszentmártonból Szamosújvárra 2023. október 15-én, vasárnap kicsik és nagyok, katolikusok és más felekezetűek. A vallásos utazás lelki vezetője Székely János szombathelyi megyés püspök volt. A zarándokok örömmel és hittel, gyalog vagy biciklivel indultak el a Szent Márton nevét viselő kis mezőségi faluból, és megérkezve a közeli municípum római katolikus templomába hálatelt szívvel imádkoztak Istenhez.

A zarándoklat szervezője az Erdélyi Szent Márton Kulturális Központ Egyesület, partnerségben a szépkenyerűszentmártoni református, illetve a szamosújvári római katolikus egyházközségekkel, valamint a Téka Alapítvánnyal. A szép számban összegyűltek a kis mezőségi faluból vasárnap 13 órakor indultak az örmény alapítású város irányába. A gyalogos csapat Székely János püspök mögött haladva, vele imádkozva halad úti célja felé. Délután hattól a püspök mutatott be szentmisét Szamosújváron, a Alkantarai Szent Péter-templomban.

A szépkenyerűszentmártoni székhelyű Erdélyi Szent Márton Kulturális Központ Egyesület fennállása óta (2019) több kulturális és vallási rendezvényt szervezett óvodások, iskolások és a felnőtt korosztály számára Szamosújváron, a Téka Alapítvány székhelyén, a Kemény Zsigmond Elméleti Líceumban, valamint a szépkenyerűszentmártoni református templomban. Az egyesület célja Szent Márton alakjának szélesebb körben való megismertetése azálta, hogy bekapcsolódik az Európai Szent Márton Kulturális Útvonalba (Via Sancti Martini), és aktívan részt vesz a vallási, kulturális és turisztikai programokban.

Az Szépkenyerűszentmártoni Szent Márton Kulturális Útvonal információi alapján