Mexikói szerzetesnővér az első nő, aki a szinódusi közgyűlésen elnökölt

0
367

María de los Dolores Palencia Gómez nővér, a lyoni Szent József Kongregáció főnöknője személyében az első nő elnökölt a szinódusi közgyűlésen. Az október 14-én, szombaton délután tartott sajtótájékoztatón María de los Dolores Palencia Gómez mexikói származású nővér „ajándéknak és kegyelemnek” nevezte, hogy Ferenc pápával együtt ülhetett a főasztalnál.

Gomez nővér pénteken vezette a közgyűlést, Ferenc pápa tíz elnöki küldöttje közül ő az egyik. A nővér szerint a nők részvétele a püspöki szinóduson már „a jövőbeli változások előkészítését” jelzi. „Úgy érzem, hogy ez egy fokozatos folyamat, és apránként fogjuk látni a változásokat” – fogalmazott.

Az október 4. és 29. közötti zajló szinódus célja, hogy tanácsot adjon Ferenc pápának arról, hogy a katolikus egyház hogyan tudja teljesebben integrálni minden tagját. A közgyűlés 365 küldöttje között 54 nő van, ez az első alkalom, hogy nők is szavaznak egy püspöki szinóduson.

Jelzésértékű, hogy a mexikói nővér akkor elnökölt, amikor a szinódusi közgyűlés a „társfelelősség a misszióban” témán kezdett munkálkodni. Ez a témakör magában foglalja a nők egyházban betöltött szerepét is. A nők diakónussá szentelésével kapcsolatosan Ferenc pápa a korábbi egyházi tanítást megerősítve többször is kijelentette, hogy az egyház nem szentel nőket, ugyanakkor a pápa szakított a korábbi gyakorlattal és a Vatikánban is vezető szerepet adott nőknek. Gomez nővér a nők szinódusba való bevonását az egyház új „modus vivendi”-jeként jellemezte.

Mauro-Giuseppe Lepori apát, a ciszterci rend vezetője megemlítette, hogy bár a szinódus tárgyalja a nők diakonátusba való felvételének lehetőségét, a téma nem „dominálja” a megbeszéléseket.  A ciszterci generális apát azt mondta, hogy az ő asztalánál mélyebb témán van a hangsúly, mégpedig azon, hogy az egyház miként tudja „jobban elismerni a nők keresztségi méltóságát”.

Lepori apát szerint a női diakónusok kérdését „az egyház értelmezéséből, valamint a férfiak és nők egyházban betöltött hivatásának értelmezéséből kiindulva kell kezelni”. A ciszterci szerzetes jelezte, hogy nem látja, hogy felszínesség uralkodna a szinóduson, a témákat alaposan megtárgyalják, ugyanakkor a sajtótájékoztatón nem fejtette ki saját véleményét a nők diakónussá szentelésével kapcsolatosan, és arra sem tért ki, hogy ő személy szerint mit vár ettől a kérdéstől a szinóduson. „Nem annyira az a fontos, hogy konkrét követelésekről gondolkodunk, hanem azt keressük, ami az egyház és az egyház küldetésének beteljesítése szempontjából jó. A nők egyházban betöltött szerepének témája kétségtelenül lényeges kérdés” – mondta.

Forrás: Szinódusi sajtótájékoztató

Jonathan Leidl/CNA/hittan.ro