Emocionális és expresszív terápiás foglalkozásokat támogat a MOL Gyermekgyógyító program

0
322

Krónikus betegséggel, fogyatékkal élő vagy speciális igényű gyermekek részére emocionális terápiás foglalkozásokat vagy pszichoszociális beavatkozásokat biztosító civil szervezetek pályázhatnak a MOL Gyermekgyógyító program keretében. Pályázati határidő október 18.

A program támogatási alapja 400 000 lej, egy civil szervezet legtöbb 25 000 lej támogatásban részesülhet. A pályázatokat A Közösségért Alapítvány honlapján: https://pentrucomunitate.ro/hu/gyermekgyogyito online lehet benyújtani 2023. október 18-ig.

A 2009 óta létező program eddigi 14 kiírásában 265 pályázat részesült közel 5 millió lej támogatásban, amellyel több mint 14 600 gyermeknek és serdülőnek biztosítottak terápiás foglalkozásokat. A MOL Gyermekgyógyító programot A Közösségért Alapítvány szervezi, a pénzalapokat pedig a MOL Románia biztosítja.

Az idei, 15. kiírást a Bukaresti Carol Davila Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetemen hirdették meg szeptember 18-án. Az eseményen részt vettek az előző évben támogatást nyert 18 szervezet képviselői, akik bemutatták a 2022 decembere és 2023 augusztusa között megvalósított pályázatok eredményét. A terápiás beavatkozások révén ebben az időszakban 1 116 speciális igényű gyermek részesült támogatásban művészetterápiával (zene, rajz, festészet, kollázskészítés), játékterápiával, emocionális terápiával (bábozás, szerepjátékok, meseterápia), szenzoros integrációval, foglalkozásterápiával, állatasszisztált terápiákkal, kalandterápiával és egyéb módszerekkel.

A 2022-es MOL Gyermekgyógyító Díjat a Nagyváradi Emánuel Egyetem vehette át az Ének és mozgás az egészségért! című pályázat kiváló megvalósításáért. Zeneterápiával és gyógytornával három célcsoportnak, összesen 60 gyermeknek és fiatalnak segítettek célirányosan. A súlyos betegséggel küzdő és palliatív gondozásban részesülő gyermekek számára szorongáscsökkentő foglalkozásokat szerveztek, ezáltal felkészítették őket a hosszas kórházi tartózkodásra, illetve a sorra kerülő orvosi beavatkozásokra. Hiperaktív és figyelemzavaros gyermekeknek a zeneterápia segített az összpontosításban, a fogyatékkal élő serdülőknek pedig társas készségeik fejlesztésében és érzelmeik kifejezésében nyújtottak jelentős támogatást a zeneterápiás tevékenységek. A pályázat egyik kiemelt érdeme a zeneterapeuta egyetemisták szakirányú képzése. Kimagasló eredményeiért a nyertes szervezet 25 000 lej támogatásban részesül és egy képviselője részt vehet a 2023-as Gyermekgyógyító program zsűrizésén.

Közlemény