Hollerich bíboros megnyitotta a szinódusi elmélkedéseket a „sugárzó szeretetközösségről”

0
403
Jean-Claude Hollerich bíboros, a szinódus főrelátora. Fotó: Vatican News

A püspöki szinódus 16. rendes közgyűlése megkezdte elmélkedéseit az Instrumentum Laboris B-1 moduljáról. Jean-Claude Hollerich bíboros hétfőn délelőtt bevezető előadást tartott a 4. általános kongregáció alkalmával.

Október 4. és 29. között zajlik a Vatikánban a püspöki szinódus 16. rendes közgyűlése, amelynek témája: „Egy szinodális egyházért: szeretetközösség, részvétel és küldetés”. A résztvevők hétfőn megkezdték az elmélkedést az Instrumentum Laboris, vagyis a munkadokumentum következő részéről. Hétfőn délelőtt a szinódusi résztvevők a napi reggeli szentmisével kezdték munkájukat a Szent Péter-bazilikában. Béchara Boutros Raï bíboros, az antióchiai maronita pátriárka tartotta a homíliát, amelyben hangsúlyozta, hogy „a szinodális út segít válaszolni a globális válságokra”. Ezután visszatértek a vatikáni VI. Pál terembe, a szinódus helyszínére, ahol az általános kongregációval haladtak tovább ebédidőig. A szinódus munkadokumentumára, különösen annak B-1 moduljára összpontosítottak, az A modullal kapcsolatos múlt heti elmélkedéseiket követően.

A szinódus főrelátora, Jean-Claude Hollerich bíboros bemutatta a B-1 modult. Emlékeztetett arra, hogy az első modulban „újra kapcsolódtunk Isten népének az elmúlt két évben együtt megtett útjának tapasztalataihoz”, és „azon dolgoztunk, hogy a szinodális egyházat átfogó elképzelésként élesebben helyezzük a középpontba”. A második modulban viszont „az első három kérdéssel foglalkozunk, amelyek Isten népének meghallgatása során merültek fel. A közgyűlés arra hivatott, hogy megkülönböztetést végezzen ezekről”. A modul címe „Szeretetközösség, amely sugárzik” és a bíboros azt javasolta, hogy prioritásként a következőkről elmélkedjenek: „Hogyan lehetünk még teljesebb jelei és eszközei az Istennel való egységnek és az egész emberiség egységének?” Majd Hollerich bíboros elmondta a közgyűlésnek, hogy mi vár még rájuk: hétfőn délután és kedden délelőtt kiscsoportokban (Circuli Minores) dolgoznak, a Lélekben való beszélgetés által ösztönzött közösségi megkülönböztetés módszere szerint, amelyet már gyakoroltak a múlt héten. „Meghallgatjuk egymást, hallgatunk a Lélekre.” „Megkezdjük a csoport jelentésének megszövegezését, és előkészítjük azt a beszédet, amelyet az előadó a közgyűlésen felolvas, azokra a pontokra összpontosítva, amelyeket az egyes csoportok a közgyűlés elé kívánnak terjeszteni, hogy aztán mélyebben megvitassanak a közös megkülönböztetés során” – fogalmazott Hollerich bíboros.

A főrelátor bevezetője után a szinódusi tagok több beszédet és tanúságtételt is meghallgattak a B-1 modulban bemutatott témákról. Timothy Radcliffe domonkos atya spirituális elmélkedést tartott „A szamáriai asszony a kútnál: János 4:7–30” témáról. Anna Rowlands, a katolikus társadalmi tanítás és gyakorlat professzora a Durhami Egyetem Teológiai és Vallási Tanszékének, valamint a Katolikus Tanulmányok Központjának az Egyesült Királyságban, teológiai elmélkedést tartott a következő témáról: „Szeretetközösség: a Bárány menyegzője”. Job (Getcha) Pisidia metropolita érsek, a katolikus egyház és az ortodox egyház közötti teológiai párbeszéd közös nemzetközi bizottságának társelnöke az ortodox egyházban tapasztalt szinodalitásról tartott elmélkedést. Ezenkívül a malajziai Clarence Davedassan atya arról beszélt: „Hogyan lehetünk még teljesebb jelei és eszközei az Istennel való egységnek és az egész emberiség egységének?” Míg Siu Wai Vanessa Cheng, egy hongkongi világi katolikus, a „Szinodalitásról és a kultúráról” tett tanúbizonyságot, különös tekintettel a „Szinodalitás és az ázsiai kultúrák” témára.

Hétfő délután a munkacsoportok összegyűltek, hogy megvitassák az új modult.

Forrás: Deborah Castellano Lubov/Somogyi Viktória/Vatican News