Változások: Szent Ferenc szavai és egy fényképes utazás teremtett világunkban

0
735


Az éghajlatváltozás hatásait állítja szembe Isten teremtésével az a 24 felvételből álló, Változások című fotókiállítás, amelynek 15 fotóból álló előzetese a püspöki szinódus XVI. közgyűlésének idején, október 4. és 29. között a Vatikáni Sajtóirodában megtekinthető.

A Kommunikációs Dikasztérium örömmel mutatja be a Változások című új fotókiállítás előzetesét. Szent Ferenc szavai egy fotográfiához társítva utazásra hívnak az ellentétek között, amelyek egyrészt a klímaváltozás hatásai, másrészt az Isten teremtett világa által keltett érzelmek és remény között feszülnek.

A kiállítás egy 24 felvételből álló utazás. A püspöki szinódus XVI. közgyűlésének idejére, október 4. és 29. között a Vatikáni Sajtóiroda 15 fotóból álló válogatásból álló előzetest mutat be, a teljes virtuális kiállítás, összesen 24 felvétel, elérhető ITT.

Assisi Szent Ferenc hálaénekének szavai kísérik a Bangladesből, Etiópiából, Amazóniából, Floridából, Görögországból, Olaszországból, Izlandról, Ausztráliából, Törökországból származó fényképeket. A kiválasztott és Szent Ferenc imájával kombinált felvételek a teremtés szépsége és csodája, valamint a klímaváltozás pusztítása közötti kontrasztot mutatják be.

Mindez felhívás arra, hogy elgondolkodjunk, a társadalmi-ökológiai válság idején milyen lépéseket kell tennünk, hogy Szent Ferenchez hasonló erővel dicsérjük Istent. A változások elnevezés egyszerre utal az éghajlatváltozásra és annak hatásaira, amelyeket egyre intenzívebben tapasztalunk, valamint arra a kihívásra, hogy változtassuk meg tekintetünket és cselekedeteinket, hogy ma valóban, szívből mondhassuk a Naphimnusz szavaival: Tied a dicséret, dicsőség és imádás, és minden áldás, minden egyedül téged illet, Fölség. Áldott légy, Uram, s minden alkotásod.

A Kommunikációs Dikasztérium az Emberi Fejlődés Elősegítéséért Felelős Dikasztériummal együttműködve szervezett kiállításának kurátorai Lia és Marianna Beltrami, a fotósok között szerepel Neşe Arı, Raffaele Merler, Giampaolo Calzà, Vassilis Ikoutas, Asaf Ud Daula, Sebastiano Rossitto, Ferran Paredes Rubio és Francesca Larrain.

A kiállítás előzetes bemutatóját október 4-én, Szent Ferenc ünnepén a Szentszéki Sajtóirodában tartották és a szinódus teljes időtartama alatt megtekinthető. Később a kiállítás körútra indul, nézőit mélyreható utazásra invitálja. Látható lesz majd Dubaiban, jövőre pedig januárban Davosban, májusban a Szent Péter-téren, Cannes-ban, szeptemberben New Yorkban.

Forrás: Vatican News (angol)

(bm)