A horvát katekéták minőségi digitális tartalommal evangelizálnak

0
367
Fotó: Vatican News

Horvátországi hitoktatók egy csoportja, a split-makarskai érsekség katekétikai irodájának támogatásával a katekétahivatás „arculatának” megváltoztatásán dolgozik, amikor az osztálytermen kívül is igyekszik közel kerülni az emberekhez. A mai diákok életének és tanulásának nagy része az interneten zajlik, az információk jelentős részét is itt szerzik be. A horvátországi vallástanárok önkéntes alapon működtetik a Mreže Riječi (Szavak hálózata) elnevezésű internetes portál projektet, mellyel a céljuk nem csak a diákok motiválása és oktatása a digitális kontinensen, hanem mindazokhoz szólni, akik többet szeretnének megtudni az egyházról és más, keresztény szemszögből tárgyalt témákról.

Ferenc pápa 2019-es kommunikációs világnapi üzenetében emlékeztet bennünket, hogy a digitális világot már „lehetetlen megkülönböztetni a mindennapi élet világától”. A digitális világ megváltoztatja az emberiség tudásgyűjtési, információterjesztési és kapcsolatkialakítási szokásait.

A horvátországi vallástanárok néhány hónapja önkéntes alapon működtetik a Mreže Riječi (Szavak hálózata) elnevezésű internetes portál projektet, amelyet a split-makarskai érsekség katekétikai irodájának támogatásával indítottak el. Céljuk nem csak a diákok motiválása és oktatása a digitális kontinensen, hanem mindazoké, akik többet szeretnének megtudni az egyházról és más, keresztény szemszögből tárgyalt témákról.

Nenad Palac vallástanár, a honlap-projekt kezdeményezője a Vatican News-nak beszélt a kezdeményezés céljairól: „Hittantanárként részesei akarunk lenni ennek a forradalomnak, és bátran merünk új területekre lépni” – mondta. Bár a vallástanárok küldetése elsősorban a tanórákhoz kapcsolódik, a kezdeményezés tagjai elhatározták, hogy változtatnak ezen… „Tisztában vagyunk azzal, hogy a diákjaink a napjuk majdnem egyharmadát a telefonjukkal töltik. Szeretnénk jelen lenni velük az ilyen jellegű útjaikon, minőségi tartalmakat nyújtani nekik, és végül az élő Krisztussal való találkozáshoz vezetni őket a közösségben” – mondta dr. Palac.

Az idei év szeptemberében a weboldalnak több mint 30 munkatársa volt, papok, szerzetesek és világiak, mindnyájan önkéntesek. Vannak köztük hitoktatók, olyanok is, akik másféle tanulmányokat is folytattak, például pszichoterápiát tanultak vagy éppen doktori fokozatot szereztek valamilyen tudományterületen. De vannak Caritas munkatársak vagy más szociális, orvosi vagy egyéb hivatást gyakorlók is, akik saját területükhöz kapcsolódó tartalmakat készítenek.

A honlap a tartalmak széles skáláját kínálja, az egyházi hírektől kezdve a gyakorlati élet különféle területéig, a különböző tanácsadó rovatokig. A csoport podcastot és evangéliumi elmélkedéseket is készít, és minden héten felkerülnek a honlapra olyan videók is, amelyeken egy bibliatudós magyarázza a vasárnapi evangéliumot. „A portál a keresztény értékek egyszerű és gyakorlatias módon történő közvetítése mellett köteleződik el. Útmutató kíván lenni a sikeres, jó és minőségi élethez. Ezért fontos számunkra, hogy a platform középpontjában az evangélium álljon” – mondta Jadranka Garmaz PhD, a split-makarskai érsekség katekétikai irodájának vezetője.

Az online katekézis gyümölcsei már a portál elindítása után néhány hónappal is láthatók. Mindenekelőtt – mutatott rá Garmaz professzor a Vatican News-nak adott interjújában – ezek közé tartozik „a hitoktatókkal és más kollégákkal épülő nagy közösség”. Ez az online közösség a Vatikáni Kommunikációs Dikasztérium által összeállított A teljes jelenlét felé című pasztorális reflexió céljaihoz igazodik. Ez a dokumentum arra ösztönzi az egyházat, hogy ne egyénenként, hanem közösségként működjön együtt az interneten. A dokumentum szerint nem „egyéni influenszerként”, hanem „közösségépítőkként” kell cselekedni: egyesíteni a tehetségeket és képességeket, megosztani a tudást és a szerepvállalást.

Garmaz professzor egyetértett azzal, hogy az evangéliumot közösen kell terjeszteni, a minőségi tartalomra helyezve a hangsúlyt. „Célunk a vallástanárok készségeinek fejlesztése és arra való kiképzése, hogy digitális lábnyomot hagyjanak a digitális kontinensen. Célunk, hogy a keresztény élet minőségi bemutatására fejlesszük készségeiket” – mondta.

A projektben dolgozva a honlap csapata számos ismeretlen tehetséget fedezett fel, akiket a tagok most másoknak is bemutatnak. A digitális szó iskolája a podcastok iránt érdeklődők képzésére jött létre, de elindították Az írott és beszélt szó iskoláját is. Ennek a horvát csapatnak a munkája rávilágít arra, hogy a keresztény közösség szilárd talaj lehet a kreativitás számára, új utakat nyitva az örömhír digitális világban való terjesztése előtt.

A horvát honlap elérhetősége: https://mrezerijeci.com/

Forrás: Hittan.ro