Hímzőtábort tartanak a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián

0
343
Hímzőtáborban. Képünk illusztráció

Tábor formájában tart napközis hímzőképzést kezdőknek és haladóknak a sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör szeptember 25–29. között a belvárosi Szent József-plébánia Márton Áron Konferenciatermében.

A résztvevők egész héten magyarországi és helybeli szakemberektől tanulhatják a hímzés műhelytitkait. A tábort Vinkler Aurélia Aranka szakkörvezető, hímző, népi iparművész nyitotta meg szeptember 25-én, hétfőn reggel. Bemutatta a budapesti Illés Károlyné Ani hímzőt, népi iparművészt, a népművészet mesterét, a szintén budapesti Klimajné Káldy Ágnes hímzőt.

A résztvevők rácsodálkozhattak arra a sok türelmet, energiát, kézügyességet és kitartást igénylő munkafolyamatra, amelyet a budapesti oktatók felvázoltak, és amelynek végterméke szemet-lelket gyönyörködtető.

Első nekifutásra szemüvegtok elkészítésére vállalkoztak a jelenlevők, láncöltéssel, gyapjúanyagra, gyapjúfonallal, baranyai főkötőminták közül válogathattak. Nagy kuriózumnak számít a horvát főkötőn lévő gyapjúhímzés, a Pécsi Néprajzi Múzeum őrzi az eredeti darabokat, mondták a szakértők. Ezt a mintát hárman-négyen dolgozták fel az országos táborban és nyertek is vele.

Illés Károlyné Ani azt hangsúlyozta, hogy ragaszkodni kell a természetes alapanyagokhoz, a tiszta forráshoz, nem szabad a pénz felé hajolni: amit készítünk, az legyen autentikus, praktikus és szép. „Előbb a funkciót kell kiválasztani, majd utána a mintát. Csak jó anyagból, jó fonallal érdemes dolgozni” – erősítette meg.

A hímzőtáborban lehetőség van szabad rajzú udvarhelyi és baranyai gyapjú-öltéstechnikákat, mintatervezést tanulni, kivetítéssel összekötve, minták rátevését az alapanyagra, hímzések szakszerű alkalmazását textíliákra. A foglalkozáshoz szükséges textilanyagokat és egyéb kellékeket a szervezők biztosítják, illetve az ebédet is annak, aki igényli.A szakkör számos kiállításon bizonyította, hogy csodálatos munkák, alkotások születnek a díszítőművészeti műhelyükben.

Józsa Zsuzsanna /Háromszék

MEGOSZTÁS