Alzheimer világnap

0
402

Minden év szeptember 21-én a világ különböző tájairól emberek tömegei vesznek részt olyan eseményeken, amelyeknek célja, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer-kórra. A globális kampány célja, hogy felhívják a figyelmet a demenciával élők drasztikusan növekvő számára és a betegség globális stigmatizációjára. Az Alzheimer világnap megrendezését 1994-ben kezdeményezte – az Egészségügyi Világszervezet támogatásával – a Nemzetközi Alzheimer Társaság, mára több mint 80 ország vesz részt benne.

A betegséget az 1864-ben született bajor orvos és pszichiáter, Alois Alzheimer írta le először, így róla nevezték el. Az Alzheimer-kór az időskor betegsége. A központi idegrendszert támadja: az agyban olyan fehérjelerakódások keletkeznek, amelyek – a feltételezések szerint – felfalják az agysejteket. A következmény: először a személyiség, majd a test is elpusztul.

Az Alzheimer világnap főbb céljai:

1. össztársadalmi szinten eljuttatni azt az üzenetet, hogy nagyon fontos a demencia korai felismerése és a korai diagnózis;

2. tudatosítani a lakosság széles körében, hogy egészséges életmód követésével nagy eséllyel előzhető meg az idősebb korban kialakuló demencia;

3. a lakosság demenciával kapcsolatos ismereteinek bővítése;

4. a társadalom érzékenyítése a demencia, illetve a demenciával élők elfogadására;

5. küzdeni a megbélyegzés és a betegséget körülvevő stigmák ellen;

6. a demenciával kapcsolatos tévhitek megdöntése;

7. alkalmat teremteni arra, hogy a média reális és pozitív képet terjesszen a demenciáról.

Ma, az Alzheimer-kór világnapján, a demenciára, a betegség tüneteire, az érintett család és a gondozó terheltségére hívták föl a figyelmet Szigyártó Adrienn pszichológus és Kiss Gyöngyi gyógytornász a Marosvásárhelyi Rádió Jó reggelt, Erdély! műsorában Kányádi Orsolya és Ila Ildikó vendégeként. A Gyulafehérvári Caritas Teréz Anya idősek nappali foglalkoztatóközpontjának munkatársai kitértek a mozgás fontosságára, amellyel megelőzhető a kór kialakulása vagy lassítható annak lefolyása. Megemlítették mindazon erőforrásokat is, amelyekből a demens személyt gondozó családtag vagy ápoló merítkezhet. A beszélgetés ITT hallgatható meg.

A kolozsvári Alzheimer Café keretében idén először ünnepelték szeptember 21-én a világnapot, minden jelenlevő kapott egy lila kitűzőt, ami a betegség szimbóluma. Madaras Katalin pszichológus, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa statisztikákat, számokat ismertetett, ezzel az Alzheimer nagy elterjedtségére mutatott rá, amely az átlagéletkor növekedésével egyre nő, a nyolcvan év fölöttiek közül minden második ember érintett. Egy hét múlva, a szokásos hóvégi Alzheimer Cafén a kór megelőzésének, lassításának lehetőségeibe avatnak be a szervezők — nem csak szóval, hangzott el az ígéret.