A gyermekeket és az éghajlatot is védeni kell

Ferenc pápa beszéde a Clinton Globális Kezdeményezés találkozóján

0
359
Fotók: Vatican News

A szentatya egy élő videó-összeköttetés útján felszólalt a Clinton Globális Kezdeményezés rendezvényén szeptember 18-án. Arra kérte a jóakaratú embereket, hogy keressék a közjót, különösen a kiszolgáltatott gyermekek érdekében, akikről még a legsötétebb időkben is gondoskodni kell.

A gyermekek és az éghajlatváltozás állt Ferenc pápa beszédének középpontjában, amelyet hétfőn délután intézett a Clinton Alapítvány konferenciájához. A Clinton Globális Kezdeményezés Haladjunk előre témájú szekciójában felszólalva Ferenc pápa rámutatott, hogy fontos hozzájárulni a közjóhoz, ne hagyjunk senkit lemaradni. A találkozás és a párbeszéd kultúrájának megvalósítására buzdított, miközben hangsúlyozta a közösen osztott felelősség fontosságát a mai globális kihívások kezelése érdekében. Beszélt a társadalom legsebezhetőbb tagjairól, különösen a gyermekekről.

Senkit se hagyjunk lemaradni

A pápa nyomatékosította, hogy senkit se hagyjunk lemaradni, kiváltképpen a kiszolgáltatott gyermekeket. Feltette a kérdést, hogy az emberiség együtt kikerülhet-e erősebben ebből a kihívásból, és elítélte a „közömbösség globalizációját”. Ferenc pápa megköszönte Bill Clinton korábbi elnöknek, hogy felismerte a sürgető kérdéseket, mint például az éghajlatváltozás, a humanitárius válságok és a háború veszélye. Mindenkit a személyes átalakulásra hívott, és annak megértésére, hogy mindenkit kapcsolat fűz egymáshoz, és hogy egyetlen kihívást sem lehet egyedül legyőzni. „Soha nem lehet egyedül, hanem inkább mindig együtt” – hangsúlyozta a pápa.

Mondjunk nemet a háborúra

Ezt szem előtt tartva a pápa sürgette, hogy mindenki utasítsa el a háborút, és támogassa a diplomáciát és a párbeszédet. „Ideje megtalálni a béke útját, a változást a testvériség irányába” – hangsúlyozta. „Itt az ideje, hogy elhallgassanak a fegyverek, és hogy visszatérjünk a párbeszédhez, a diplomáciához. Mondjunk nemet a háborúra, mondjunk nemet a háborúra” – ismételte meg többször is a pápa. „Dolgozzunk együtt az ökológiai katasztrófa megállítása érdekében, amíg még van időnk” – sürgette. Majd azonnali cselekvésre szólított fel az ökológiai katasztrófa megelőzése és a migrációs vészhelyzetek kezelése érdekében.

Különleges kórház

Ferenc pápa ezután kiemelte a Vatikán kezelésében álló Bambino Gesù Gyermekkórház munkáját. Dicsérte az intézmény elkötelezettségét, hogy ötvözi a tudományos kutatásokat és a rászoruló gyermekek kezelése érdekében a befogadásukat. Megjegyezte, hogy bár a kórház nem tudja megoldani a világ összes gyermekének problémáját, arra törekszik, hogy tanúságot tegyen arról, hogy bár sok küzdelem révén, de össze lehet hangolni a gyermekek kezelésére irányuló tudományos kutatásokat és a rászoruló emberek ingyenes befogadását.

A pápa megjegyezte, hogy a tudomány és a befogadás két olyan dolog, amelyeket ritkán lehet együtt látni ilyen magas szinten. „A pápa kórházát” az a tény jellemzi, hogy a lehető legtöbb gyermek kezelésére törekszik, még akkor is, ha nem minden gyermek gyógyítható. Ferenc pápa beszéde végén a testvériség, a törődés és a szeretet iránti vágyának adott hangot. Mindenkit arra hívott, hogy kövesse a béke útját és a testvériség irányába változzon. A gyermekeket és az éghajlatváltozást védelmezni kell – nyomatékosította.

Clinton: Minden nap javíthatunk a helyzeten

A Clinton Globális Kezdeményezés New Yorkban megrendezett tanácskozásán nemzetközi hírű tudósok, újságírók, politikai és nemzetközi intézmények vezetői, aktivisták, vállalkozók, adományozók vesznek részt. Mindenki tanúságtételeket és bevált gyakorlatokat oszt meg a konferencia általános témája iránti tudatosság növelése érdekében: „Hogyan haladjunk előre a megjelenő nehézségek ellenére, hogy mindenki számára egy erősebb jövőt építsünk?” Bill Clinton korábbi amerikai elnök felszólalásában emlékeztetett: minden nap arra kaptunk meghívást, hogy kis, egyszerű döntéseket hozzunk. Ő is felhívta a figyelmet az egyes ember felelősségvállalására, hogy megpróbáljon változtatni: az Alapítvány, amely 2005-ben született, több mint 180 országban több mint 435 millió ember életére gyakorolt hatást. „Minden nap javíthatunk a helyzeten” – mondta Bill Clinton. A befogadás jobb, mint a megosztás – jegyezte meg. A hétfő délelőtti plenáris ülésen (az USA-ban délelőtt 9.15-kor), amelyen Ferenc pápa is részt vett online formában, egy olyan megbeszélésbe kapcsolódott be, amelyen szó volt a fenntartható mezőgazdaságtól kezdve az igazságos egészségbiztosításon keresztül az ukrajnai hosszú távú fellendülésig és újjáépítésig, a befogadó gazdaságig, továbbá a nemi alapú erőszaktól kezdve az óceánok megőrzéséig.

Forrás: Vatican News