A pápa az ökumenikus tudósok bátor, prófétai munkáját dicséri

0
488

Ferenc pápa csütörtökön találkozott a 26. Páli Ökumenikus Kollokvium résztvevőivel a Vatikánban. Arra buzdította a bibliatudósokat, hogy bízzanak Isten ígéreteiben, amelyek az ökumenikus párbeszéd előmozdításának alapjai.

Ferenc pápa méltatta a Szent Pál szentírási leveleinek szentelt ökumenikus kutatócsoport munkáját. Kifejtette, hogy „nagy hozzájárulásuk” „a keresztények találkozása, akik különböznek egymástól, mégis egyesítik a páli tanítás bölcsességét”. A 26. Páli Ökumenikus Kollokvium résztvevőihez intézett beszédében a szentatya hangsúlyozta az akadémikusok közötti „szigorú és tudományos egzegétikai eszmecserét”, amely lehetővé teszi, hogy „az apostol leveleinek szépsége és fontossága kiemelkedjen a keresztény és egyházi életben”.

Bátor és prófétai kezdeményezés

A pápa a kezdeményezést bátornak nevezte a „bizalmatlanság korlátainak” leküzdésében; és prófétainak a „Lélek egészséges türelmetlenségének” előmozdításában az egység teljessége és a tanúságtétel iránti elkötelezettség érdekében. „Ha a történelem során a megosztottság a szenvedés forrása volt, ma el kell köteleznünk magunkat, hogy megfordítsuk ezt az irányt, előrehaladva az egység és a testvériség útjain, amelyek pontosan a közös imádkozással, tanulmányozással és munkával kezdődnek” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Isten megtartja az ígéreteit

Megjegyezte, hogy a kollokvium résztvevői Szent Pál Rómaiakhoz írt levelének 9–11. fejezetére összpontosítanak, és kiemelte a Rómaiakhoz írt levél 11. fejezetének 29. versében leírt „visszavonhatatlan” ajándékokat és Isten elhívását. Itt Szent Pál egy alapvető fontosságú üzenetet ad át nekünk: „Isten nem felejti el az üdvösségre vonatkozó ígéreteit, és türelmesen megvalósítja azokat, még ha váratlan és meglepő módon is.” Ferenc pápa kijelentette, hogy a kollokvium munkájához nyújtott támogatása éppen az „Isten irgalmába és ígéreteibe vetett bizalmunkon” alapszik. Bátorította a kutatókat, hogy folytassák testvéri és tudományos párbeszédjüket, és arra hívta őket: mindenekelőtt engedjék meg, hogy lenyűgözze őket a páli levelekben rejlő számtalan lelki erőforrás ahhoz, hogy „új szavakat” kínálhassanak a keresztény közösségeknek, amelyek képesek közvetíteni az Atya irgalmas jóságát, Krisztus üdvösségének újdonságát és a Lélek megújító reményét. A pápa beszéde végén annak a reményének adott hangot, hogy munkájuk elősegítheti az ökumenikus lelkületet a hívők között, segítve „az Urat kereső közös utunkat.

Christopher Wells / Somogyi Viktória – Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS