Új tanév… milyen lelkülettel várlak? – Marosvásárhelyi perspektíva

0
912
Tanévkezdés Marosvásárhelyen (archív felvétel) • Fotó: Molnár Izabella

A marosvásárhelyi „mesés” katolikus iskola – hol volt, hol nem volt – újabb tanévkezdésére készülünk. Az elmúlt, szinte egy évtized alatt volt fogantatás, születés, újraindulás, több alkalommal. Több mint egy éve az újabb újraindulásra várva, s azért téve, most, akárcsak egy évvel ezelőtt, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum égisze alatt készülünk tanévet kezdeni. Színeinkben bolyaisként, szíveinkben rákóczisként. Mert az idei új tanév kezdése megint a remény jegyében történik, hogy ez év alatt sikerül rendezni a „keresztlevelét” az iskolának, sikerül újra létrehozni a marosvásárhelyi katolikus iskolát.

A remény mellett nem feledkezhetünk meg a háláról, hogy a közelmúlt viharai ellenére együtt maradt a közösségünk, diákok, tanárok, szülők. Hogy a nyár elején ugyan elballagtak a végzőseink, de jöttek az új diákok, akik úgy választották ezt az alma matert, hogy szívükben hiszik, hogy rövidesen színeiben is katolikus iskolaként folytatja a tevékenységét. S hálásak vagyunk a Bolyainak is, mert 2004-ben befogadta az akkor induló katolikus osztályokat, s amikor a katolikus iskola újra meg újra rászorult, szárnyai alá fogadta annak osztályait, diákjait, tanárait. Nem beolvasztva, hanem ügyelve arra, hogy saját ünnepeink a mieink maradjanak.

Ezért is hétfőn, szeptember 11-én Veni Sancte tanévnyitó szentmisével fogjuk kezdeni az új tanévet a Keresztelő Szent János-plébániatemplomban, majd az egyház ingatlanának udvarán tartjuk meg saját iskolai tanévnyitó ünnepünket. A cikluskezdő diákok és az új kollégák hagyományos iskolai fogadalomtétele, az új diákok nyakkendőinek a megáldása a korábbi évek hagyományának megfelelően csak a Szent Imre-napi iskolai búcsús szentmisén fog megtörténni. Most, a tanévkezdéskor, hagyományainkhoz híven az előkészítős diákok megöntözik a 2015-ben, az akkor az iskola legfiatalabb és a kommunizmus alatt felszámolt egykori iskola legidősebb öregdiákja által ültetett fát, amely ugyanúgy életképes, mint a mások által felszámolásra ítélt iskolánk, amelyben az idén, akárcsak a tavaly huszonegy osztály (általános iskolai ciklusban egy-egy osztály, IX–XII.-ben párhuzamosan a római katolikus teológia intenzív angol, a természettudomány intenzív angol–német és társadalomtudomány intenzív angol–német) kezdi el az új tanévet, valamivel több mint 550 diákkal és 40 tanárral. Isten áldása legyen az új tanéven, az újraindulást segítők törekvésein, a jóakaratú támogatóinkon.

Merjünk mindannyian az Úr imáját mondva hittel ráhagyatkozni az ismert kérésre: „legyen meg a te akaratod”, mert hittük és hisszük a zsoltáros szavaival együtt, hogy az Úr építi ezt a házat.

Tamási Zsolt aligazgató

Az írás megjelent a Vasárnap 2023/37-es számában.