A búcsús szentmisében áldották meg a részlegesen felújított nagybocskói templomot

0
1085

Hívő sereg gyűlt össze Kisboldogasszony napján a Máramaros megyei Nagybocskón hálát adni Istennek és Szűz Máriának. A búcsús szentmisén egyben a részlegesen felújított templomot is megáldották. Molnár Eduárd Gábor plébános elmondta, a templom felújítására még a tavalyi év folyamán pályáztak a kultuszminisztériumhoz, így kaptak 50.000 lejt, amiből sikerült májusban lefesteni a templomtetőt. Ezen kívül kicserélték az áramvezetékeket a templombelsőben, kijavították és lefestették a megmunkált részt, a szentélyt és a Fájdalmas Szűzanya-szobor körüli részt. A templom bejárata melletti falat is ki tudták javítani és lefesteni. Ez utóbbi munkálatok Dobes Ricardo adományból és Dobes József munkájából valósultak meg. A felújításokban a nagybocskói hívek is segítettek adományaikkal és munkájukkal.

A szentmise elején Molnár Eduárd Gábor plébános köszöntötte az egybegyűlteket. Köszöntőbeszédében a plébános először Istennek adott hálát a templom felújításáért, majd külön kiemelte az egyházügyi államtitkárságot, melynek anyagi támogatásával sikerült szinte teljesen megjavítani a templomtetőt, valamint a Dobes családot, akiknek jóvoltából a villanyszerelés felújítását és a belső festés nagy részét tudták biztosítani. Nem utolsósorban a nagybocskói hívek áldozatos munkájáról is megemlékezett, akik sokat fáradoztak azért, hogy az ünnepi hangulat magasztos legyen.

A szép számban összegyűlt híveknek Fromherz Attila hutai plébános mondott homíliát. A szónok arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyházi liturgikus évhez hasonlóan létezik egy Mária-ünnepeket egybekötő liturgikus év is, ami éppen Kisboldogasszony ünnepével veszi kezdetét és Szűz Mária királynő ünnepével ér véget augusztusban. Szűz Mária születésnapjának magyar elnevezéséről (Kisboldogasszony) elmondta, hogy ez a 15. századig vezethető vissza. Kiemelte, hogy a mostani ünnep a többihez hasonlóan Máriát úgy állítja elénk, akire fel kell néznünk és követnünk kell példáját, mivel minden élethelyzetben Isten és Fia felé mutat.

Az ünnepi szentmisét celebráló Reszler Mihály főesperes a liturgia végén köszönte meg Molnár Eduárd Gábor plébánosnak a törekvését és buzgalmát, aminek eredménye a felújítás és az azt megkoronázó ünnep is. Mint fogalmazott, ez egy első és nagyon fontos lépés a templom külsőjének felújításához vezető úton.

A közösség már nagyon hosszú idő óta ünnepli Kisboldogasszonyt Nagybocskón. Az eredetileg Keresztelő Szent János védnöksége alatt álló közösség kiemelkedő Mária-tiszteletét a hagyomány két csodának tulajdonítja: a régi Mária-kegyképnek, ami egy korábbi templom leégésekor menekült meg, valamint egy csodás gyógyulásnak, aminek következtében egy vak kislány visszanyerte látását szentmise közben.

Orosz Krisztofer Levente