Önkéntesként Međugorjéban

0
493

A Máltai Szeretetszolgálat bosznia-hercegovinai orvosi missziója keretében egy nemzetközi csapat tagjaként a temesvári Máltai-csapat egyik tagja augusztus második felében önkéntesszolgálatot teljesített Međugorjéban.

,,Csodálatos módja ez annak, hogy gondolatban, imákban hordozzanak olyanok, akiknek nehézségükben segítettél, mert egyszerűen jót akartál tenni, jó ember voltál.” Aki ezt vallja, ötödéves orvostanhallgató a temesvári orvosi karon, önkéntes a temesvári sürgősségi orvosi csapatban. Egy nemzetközi (Németország, Magyarország) önkéntesekből álló csapat tagjaként az augusztus 13–26. közti időszakban a međugorjei Máltai Orvosi Központban nyújtott segítséget az arra rászoruló zarándokoknak.

Bosznia-Hercegovinában a Máltai Szeretetszolgálat missziója a kegyhelyet látogató zarándokok gondozásának szentelte idejét. Az önkéntesszolgálat 1998-ban a helyi Szent Jakab-plébánia kezdeményezésére kezdte munkáját Međugorjéban. A Máltai Szeretetszolgálat német egyesületének önkéntesei létrehoztak egy orvosi szolgálatot, amely a zarándokoknak és a rászorulóknak szentelve nyújt segítséget az arra rászorulóknak. 2002-ben megnyitotta kapuit a ????? ??? központ a međugorjei béke szentélyében.

A međugorjei orvosi központ virágvasárnaptól október végéig naponta reggel 9-től este 9-ig működik. Az orvosi segítségnyújtás ingyenes, a szükséges forrásokat – gyógyszerek, kötszerek, kötözőanyagok, járműköltségek, egyéb juttatások – kizárólag a zarándokok adományaiból finanszírozzák.

A temesvári Andrea más országokból származó kollégákkal együtt töltött önkéntesmunkája során szerzett tapasztalatai arra készteti a temesvári csapatot, hogy folytassa az együttműködést, a tervek szerint a jövőben több romániai máltai önkéntessel vesznek majd részt a medjugorjei orvosi szolgálatban. ,,Mindannyian jól éreztük magunkat csapatként, jót tettünk másokért, közös értékek vezettek bennünket. […] Ezekből a pillanatokból töltekeztem, békét, örömöt és erőt nyertem. Különleges örömöt jelentenek azok hálálkodó szavai, akiknek segítettem, az ölelések, a zarándokok egyszerű gesztusai. Sokan emlékeztek a nevemre, és azt mondták, hogy imádkozni fognak értem, rám mosolyogtak, amikor később a szentélyben találkoztunk.”

,,Segítséget nyújtottam, és cserébe mosolyt, hálát, melegséget és imákat kaptam, és – mindezeken keresztül – békét”, mondta el a temesvári Máltai-csoport orvostanhallgató önkéntese.

Máltai Szeretetszolgálat, Temesvár