Ferenc pápa a polgári és egyházi élet képviselőivel találkozott Ulánbátorban

0
1083
Ferenc pápa a jurta formájú fogadószobában Mongólia elnökével. Fotók: Vatican News

Ulánbátor – jelentése magyarul „vörös hős” – Mongólia fővárosa, a pápalátogatás egyetlen helyszíne. A mára közel másfél milliós nagyváros 1300 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, a mongolok egykori szent hegye, a Bogd-úl mellett.

A szentatya mongóliai apostoli látogatásának legzsúfoltabb napja szombat, amikor két beszédet is mond, az elsőt délelőtt a polgári hatóságok, a másodikat pedig délután az egyház képviselői előtt. E két csúcseseményen túl a pápa szombaton délelőtt kilenc órakor mindenekelőtt a főváros népével találkozott Ulánbátor főterén. A város központjában álló teret a mongol szabadságharc vezéréről Szühebátor térnek hívják. A tér peremén áll a Nagy Népi Hurál, vagyis a Parlament palotája, az Állami Opera és Balettszínház, közepén pedig a Dzsingisz kánnak emelt új emlékmű.

A Szühebátor téren kilenc órakor zajlott az ország vendégének hivatalos fogadtatása, majd a pápa az Állam-palotában találkozott Uhnágín Hürelszüh-vel, Mongólia elnökével. Mongólia nagyon büszke történetére és kultúrájára, ennek jele az elnök hagyományos viselete. Ferenc pápa a találkozó során a vendégkönyvbe a következő sorokat jegyezte be: „A béke zarándokaként – ebben a fiatal és ősi, modern és gazdag hagyományú országban – megtiszteltetés számomra, hogy a találkozás és a barátság útjait járhatom, amelyek reményt keltenek. A nagy tiszta égbolt, amely átöleli a mongol földet, világítsa meg a testvériség új útjait”.

Az államelnökkel folytatott magánmegbeszélés után tíz órakor a szentatya a mongol hatóságokkal, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel találkozott, akikhez beszéddel fordult. Ezt követően Ferenc pápa magánbeszélgetést folytatott Gombojávín Zandánsatarral, a Nagy Népi Hurál elnökével, majd pedig Luvszannamszráín Ójun-Erdenével, az ország miniszterelnökével találkozott.

A szentatya délutáni programja során a főváros Szent Péter és Pál katolikus székesegyházában találkozott Mongólia papjaival, szerzeteseivel és lelkipásztori munkatársaival, akikhez beszédet intézett.

Forrás: P. Vértesaljai László SJ/Vatican News