Mit tudhat egy jezsuita a szerelemről? Patsch Ferenc SJ új könyve

0
759

Még hogy a papok nem értenek a párkapcsolathoz! Patsch Ferenc jezsuita legújabb könyvében a szexualitásról, hűségről és a pályamódosító papokról is elmond mindent – amit csak tud.

„A szexualitás és a szerelem témája mindannyiunkat érint. Közünk van hozzá, lépten-nyomon belebotlunk, úton-útfélen találkozunk vele”, vallja Patch Ferenc SJ, akinek az elmúlt közel két évtizedben különböző online fórumokon ebben a témában már több írása is megjelent. Ezeket gyűjtötte csokorba – újabb szövegekkel kiegészítve – a Jezsuita Kiadó.

Aki az igaz szerelmet, s mellé atyai tanácsokat vár, valószínűleg szívesen fogja olvasni a kötet első részét (Kamaszosan: egyházias tanácsok). A második rész az elkötelezett életállapotúakat szólítja meg inkább (Felnőtt hittel: szerelem és hűség). Az utolsó részben néhány olyan írás szerepel, amely „érett hitet” kíván (A spirituális érettség felé: élet és erkölcs).

A kötetben a szerző többek között a következő kérdéseket taglalja: van, lehet-e barátság férfi és nő között? Milyen az integrált szexualitásban élő világi és pap Miért ne hallgassunk feltétlenül az érzelmeinkre? Mi a különbség a földi és az istenszerelem között? Miként tarthatunk ki hűségben párunk/hivatásunk mellett Mit tehet egy pap, ha szerelembe esik? Mi a teendő, ha valaki egy papba lesz szerelmes? Hogyan „ápoljuk” jól a szexualitás terén szerzett lelki sebeket?

Hasonló témákról persze már sokan és sokat írtak. A magyar könyvpiacon is bőséges a szexualitás és a szerelem szakirodalma; sőt keresztényeknek szóló kiadások is szép számmal léteznek: II. János Pál pápa „test teológiája” nyomán szinte divatossá vált ezt a téma. Patsch Ferenc SJ megközelítése talán a sajátosan jezsuita lelkiségű nézőpont miatt más, hiszen tapasztalatait nemcsak a maga „kárán”, hanem képzett lelkivezetőként gyűjtötte. Hosszú ideig papnövendékek spirituálisaként működött, később sokat dolgozott házaspárokkal, immár két évtizede pedig minden nyáron 30-40 embert kísér a Szent Ignác-i lelkigyakorlatok útján.

Forrás: jezsuita.hu