Tudod, mi a fontos? Szeretni fontos – Brassói gyerekek táboroztak Ivóban

0
1070
„Jövőre, veletek ugyanitt!”

„Amint én szerettelek titeket, úgy szeressétek egymást ti is” (Jn 13,35) mottóval tartotta a brassói Szent József Kolping Család táborszervező csapata hagyományos hittantáborát Ivóban augusztus 7–11. között.

A tábort idén 25. alkalommal szerveztük meg, elsősorban a kisiskolás diákok számára, de évről évre visszajárnak azok a gimnazista diákok is, akik – bár kinőtték a tábort – továbbra is részt vesznek, segítenek a szervezésben.

Hétfőn kora reggel 41 gyerek várakozott arra, hogy Bereczki Attila-Szabolcs káplán, illetve szüleik áldásával felülhessenek a táborba induló autóbuszra. Az odavezető út mindig gyorsan és kellemesen telik, kedvenc gyerekdalaink, népdalaink, éneklésével.

Az ivói Kolping Szabadidős Központban a gyerekek gyorsan birtokba vették a kis házikókat, berendezkedtek a tábori életre. Ezután ismerkedő és csapatépítő játékok következtek. Délután kiscsoportokba szerveződve alkottak tábori szabályzatot, és vettek részt szabadtéri játékokban. Az esti imában hálát adtak a nap élményeiért, és az esti mese meghallgatása után nyugovóra tértek.

Kedden szentmisével indult a nap. Gödri István, a Romániai Kolping Szövetség, valamint az Európai Kolping Szövetség prézese tisztelte meg jelenlétével táborunkat. A közösen bemutatott szentmisében a mi „tábori papbácsink” a gyerekek számára is érthetően magyarázta a főparancs lényegét, az Isten és embertárs szeretetének egybefonódását. A nap további részében ezt a gondolatot mélyítettük, beszélgetések, kézműves tevékenységek, és az elmaradhatatlan „színházest” formájában.

A szerda általában „kiránduló nap” táborunkban. Idén a Székelyudvarhely melletti Szejkefürdő volt az úti cél, ahol Orbán Balázs síremlékét, illetve a Mini Erdély Parkot látogattuk meg. Élmény volt a látogatás, közben jól esett a „madárlátta” uzsonna, és persze az utána következő fagyizás is. A napot „tábori mozival” zártuk. Az Encanto című animációs filmvígjáték méltán nyerte el kicsik és nagyok tetszését.

Csütörtökön, visszakanyarodva tábori témánkhoz, Szent Pál apostol szeretethimnuszát olvastuk, majd néhány mondatot kiválasztva, kiscsoportokban kollázsokat készítettünk ezekről. Utána következhetett a kincskereső játék, ahol a gyerekek a táborban tanultakat kamatoztatva, valamint ügyességi próbákat kiállva pontokat gyűjthettek. A „kincs” idén egy hűtőmágnes volt, rajta táborunk alapgondolatával: „Tudod, mi a fontos? Szeretni fontos.”

Délután játék- és tánctanulás következett, majd megünnepeltük azt, hogy Isten segítségével immár a 25. táborunkat szervezhettük. Hálával és örömmel a szívünkben gondoltunk vissza az elmúlt évekre, a kezdetekre, és bizakodva tekintettünk előre is, hiszen azt szeretnénk, hogy ezen táboroknak még sokáig legyen folytatása. E gondolatok jegyében fújtuk el a jubileumi tortánk gyertyáját, majd gyújtottuk meg a várva-várt tábortüzet.

A pénteki napunk vegyes érzésekkel indult. Egyrészt a hazatérés öröme, másrészt a búcsúzás szomorúsága töltötte be szívünket. Nem kevés időbe telt összecsomagolni, tisztaságot, rendet hagyni a táborhelyen, majd kideríteni ki-kinek volt az őrzőangyala, akire különösen figyelt, vigyázott a tábor ideje alatt, és akinek most még egyszer egy kis, sajátkezűleg készített ajándékkal kedveskedett.

A tábor résztvevői emlékül kis szívecskékre írták üzeneteiket, búcsúzó, kedves gondolataikat egymásnak. Ebéd után megáldottuk egymást és könnyes szemekkel mondtuk a táborunk búcsú szavait: „Jövőre, veletek ugyanitt!”

Köszönjük mindenekelőtt a mi szerető Mennyei Atyánknak, hogy szeretetével és áldásaival a tábor ideje alatt elhalmozott, de köszönjük táborunk támogatóinak is az önzetlen anyagi és erkölcsi támogatást: Fáy Leó-Lóránt plébánosnak, Gödri István prézesnek, a Romániai Kolping Szövetségnek, a Gyulafehérvári Egyházmegye Kolping Családok Szervezetének, a táborszervező csapatnak, és természetesen a kedves szülőknek, akik megtiszteltek bizalmukkal és ránk bízták gyerekeiket. Müller Péter szavait idézve: „Minden hely megszentelődik, ahol boldog voltál”, érezzük, táborhelyünket idén újra megszenteltük.

Máthé Izabella (a Brassó-bolonyai Szent József Kolping Család táborszervező csapata nevében)