A mesterséges intelligencia és a béke a témája a pápa béke világnapi üzenetének

0
571
„A mesterséges intelligencia teremtése”, ahogy a mesterséges intelligencia látja. Fotó: Adobe Firefly

Ferenc pápa közzé tette a 57. béke világnapjára tervezett üzenetének témáját. Nyílt párbeszédre szólít fel a „bomlasztó lehetőségekkel és ambivalens hatásokkal felruházott” mesterséges intelligencia témájában.

Az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatának Dikasztériuma augusztus 8-án, kedden közleményt adott ki, amelyben bemutatja a következő, január elsejei béke világnapi üzenet témáját, amely a „mesterséges intelligencia és a béke” kérdésével foglalkozik.

A sajtóközlemény felhívta a figyelmet a „mesterséges intelligencia terén elért figyelemre méltó előrelépésekre”, valamint arra, hogy ezek „gyorsan növekvő hatást gyakorolnak az emberi tevékenységre, a magán- és társadalmi életre, a politikára és a gazdaságra”. Ezzel összefüggésben Ferenc pápa „nyílt párbeszédre szólít fel ezeknek az új technológiáknak a jelentéséről, amelyek bomlasztó lehetőségekkel és ambivalens hatásokkal vannak felruházva”. A szentatya hangsúlyozza az „éberség” fontosságát munka közben, „hogy az erőszak és a diszkrimináció logikája ne verjen gyökeret az ilyen eszközök előállításában és használatában, a legsérülékenyebbek és a kirekesztettek rovására”, mivel „az igazságtalanság és az egyenlőtlenségek konfliktusokat és ellentéteket szítanak”.

Az emberiség szolgálatában

A pápai üzenet érinti majd azt, hogy égető szükség van „a mesterséges intelligencia koncepciójának irányítására és felelősségteljes felhasználására”, továbbá arra, hogy azt „az emberiség szolgálatára és közös otthonunk védelmében alkalmazzuk”. Ez nem lehetséges anélkül, hogy az „etikai reflexiót” kiterjesztenénk az „oktatás és a jog” területére. A sajtóközlemény azzal zárul, hogy „az egyén méltóságának védelme és az egész emberi család számára ténylegesen nyitott testvériség iránti aggodalom” jelenti „a technológiai fejlődés nélkülözhetetlen feltételeit, amely hozzájárul az igazságosság és a béke előmozdításához a világban”.

Minden év január 1-jén, Mária, Isten Anyja ünnepén tartja az egyház a béke világnapját. Az emléknapot VI. Pál pápa hozta létre 1967-ben, megteremtve ezáltal a pápai üzenetek hosszú hagyományát, amelyek arra buzdítanak minden embert, hogy gondolkodjanak el a béke építésével kapcsolatos fontos témákon. A legutóbbi pápai üzenet címe, amely a 56. béke világnapja alkalmából készült: „Senki sem menekülhet meg önmagában! Újrakezdés a koronavírus-járvány után, hogy közösen keressük a béke útjait”. A szövegben Ferenc pápa arra kérte a globális közösséget, hogy „a közjóban gondolkodjon, ismerje fel, hogy egy nagyobb közösséghez tartozunk, és nyissuk meg elménket és szívünket az egyetemes emberi testvériség előtt”, remélve, hogy közösen és komolyan elkötelezzük magunkat egy olyan jó érdekében, ami valóban általánosan jó.

Forrás: Edoardo Giribaldi/Somogyi Viktória/Vatican News