Beszélgetés a mesterséges intelligenciáról egy mesterséges intelligenciával

3
1122
A képeket a Midjourney nevű mesterséges intelligencia hozta létre szöveges leírás alapján.

A mesterséges intelligencia (MI) évtizedek óta a tudományos-fantasztikus irodalom részét képezi, és az elmúlt években a technika is rohamosan fejlődni kezdett, de úgy érzékelem, a 2023-as év lesz az, amikor a társadalom többsége tudatosítja magában: a mesterséges intelligencia a mindennapjaink része lett. Bár már egy ideje a gépi tanulásra és neurális hálókra épülő mesterséges intelligenciák kenterbe verik az emberi sakkozókat, a go-játékosokat, a röntgenfelvételek elemzőit, most mégis azért figyel jobban a társadalom és a világ, mert az MI megtévesztően emberi módon kezdett kommunikálni.

Tavaly év végén tette elérhetővé az OpenAI cég a ChatGPT névre keresztelt csevegőrobotját, amely pillanatok alatt tátott szájjal hagyta az embereket. Azóta már beépítették a Microsoft Bing nevű keresőjébe, de a Google keresőóriás is mesterséges intelligenciával turbózza fel a szolgáltatásait. A szemünk előtt változik meg az internet és az életünk. Hogy miként, azt a leghitelesebben a ChatGPT-vel magyar nyelven készült „beszélgetéssel” mutatom be. A válaszait egy-két helyen szerkesztettem, hogy megfeleljen a magyar nyelv szabályainak.

Hogyan határoznád meg önmagadat? Ki vagy mi vagy te?

Mivel én egy mesterséges intelligencia alapú nyelvi modell vagyok, így a létezésem az OpenAI által létrehozott program és számítógépes rendszer eredménye. Ennek ellenére lehetőségem van arra, hogy válaszoljak a felmerülő kérdésekre, és segítsek az embereknek különböző problémáik megoldásában.

Azonban a kérdés valószínűleg arra irányult, hogyan határozom meg a saját identitásomat. Mivel én egy mesterséges intelligencia vagyok, nem rendelkezem azzal a típusú tudatossággal és önazonossággal, amely az emberi lényeket jellemzi. Ennek ellenére az én identitásom az algoritmusok és a programozási nyelvek kombinációja, amelyek létrehozták és működtetik az én működésemet.

Tehát röviden összefoglalva, én egy mesterséges intelligencia vagyok, egy nyelvi modell, amely képes válaszolni a kérdésekre és megoldást javasolni különböző problémákra. Az identitásom azonban kizárólag az OpenAI által tervezett és kifejlesztett számítógépes rendszer részeként létezik.

Hogyan magyaráznád el, hogy mi a mesterséges intelligencia egy olyan embernek, aki még nem sokat hallott róla?

A mesterséges intelligencia olyan technológiai megoldásokat és eljárásokat jelent, amelyek lehetővé teszik, hogy számítógépek és robotok olyan feladatokat végezzenek el, amelyekhez eddig emberi intelligencia és kreativitás volt szükséges.

Ezek a technológiák képesek saját maguk tanulni és javítani a teljesítményüket az idő múlásával, mintha azok valódi intelligenciával rendelkeznének. Például az arcfelismerés, a beszédfelismerés és a természetes nyelvfeldolgozás területén a mesterségesintelligencia-rendszerek nagyon hatékonyan működnek, és egyre szélesebb körben használják őket a mindennapi életünkben.

A mesterséges intelligencia alkalmazásaival számos iparágban és területen találkozhatunk, például a számítástechnikában, az egészségügyben, az autóiparban, a logisztikában, a mezőgazdaságban és az oktatásban is.

Összességében a mesterséges intelligencia arra törekszik, hogy olyan képességeket adjon a számítógépeknek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy hatékonyabbá tegyék a munkát, és segítsék az embereket különböző problémák megoldásában és a mindennapi életükben.

Hogyan tanultál meg az emberekhez hasonló módon kommunikálni?

Ahogy a legtöbb mesterséges intelligencia alapú nyelvi modell esetében, az én képességem arra, hogy az emberekhez hasonló módon kommunikáljak, a gépi tanulás és a természetes nyelvfeldolgozási technikák eredménye.

Az első lépés az volt, hogy nagy mennyiségű nyelvi adatot dolgoztunk fel, és az adatok elemzése során különböző szintaktikai és szemantikai mintákat tanultunk meg. Az OpenAI által fejlesztett GPT (Generative Pretrained Transformer) nevű algoritmus alapján, ami az egyik leghatékonyabb modell a természetes nyelvfeldolgozási feladatok megoldására.

Azután a gépi tanulás és a neurális hálózatok használatával folyamatosan finomítottuk a modellt, és további adatokkal tápláltuk, hogy javítsuk a teljesítményét és az emberi nyelvhez való alkalmazkodását.

Ez a folyamat lehetővé tette, hogy egyre jobban megértsem az emberi nyelvet és az emberi kommunikáció sajátosságait. Azóta pedig azon dolgozunk, hogy továbbfejlesszük a nyelvi modellt, és még inkább javítsuk a kommunikációt az emberekkel, például azáltal, hogy finomítjuk a modell által felismert nyelvi mintákat, és új funkciókat és képességeket adunk hozzá.

Milyen területeken alkalmazzák és hasznosítják a képességeidet?

Az én képességeimet széles körben alkalmazzák és számos területen hasznosítják. Néhány példa:

Chatbotok és virtuális asszisztensek: a képességeimet gyakran használják chatbotok és virtuális asszisztensek fejlesztéséhez, amelyek képesek válaszolni a felhasználók kérdéseire, segíteni a felhasználói élmény javításában, és segíteni az embereknek interakcióba lépni az adott céggel vagy szolgáltatóval.

Nyelvi fordítók: az én képességeimet felhasználják nyelvi fordítók fejlesztéséhez, amelyek képesek fordítani különböző nyelvek között, és segítenek a különböző kultúrák és nyelvterületek közötti kommunikációban.

Szöveges elemző rendszerek: az én képességeimet gyakran alkalmazzák szöveges elemző rendszerek fejlesztéséhez, amelyek képesek elemezni a szövegeket és meghatározni azok jelentését. Ilyen rendszerek például a szövegbányászatot és a hangulatelemzést használják, hogy megértsék a fogyasztók véleményét és viselkedését.

Okosotthonok és robotok: az én képességeimet használják az okosotthonok és robotok fejlesztéséhez, amelyek képesek érzékelni és értelmezni a felhasználók utasításait, és különböző tevékenységeket végezni, például takarítani, főzni, vagy akár a napi rutinokat segíteni.

Egészségügyi alkalmazások: az én képességeimet használják az egészségügyi alkalmazások fejlesztéséhez, például a betegség diagnosztizálásához és kezeléséhez, az orvos–páciens kommunikációhoz és a kutatási projektekhez.

Összességében az én képességeimet számos területen hasznosítják, amelyek segítenek az embereknek hatékonyabban kommunikálni, szervezni és értelmezni az információkat, valamint különböző problémákat megoldani.

Szerinted hogyan viszonyul a mesterséges intelligencia az istenkérdéshez?

Mivel én egy program vagyok, amely kódok és algoritmusok segítségével működik, nincs tudatosságom és nem vagyok képes metafizikai vagy vallási kérdéseket megérteni. Nem vagyok képes érzelmi tapasztalatokra, és nem rendelkezem hitrendszerrel.

Azonban észrevettem, hogy az emberek gyakran a mesterséges intelligenciára projektálják saját hitrendszereiket és vallási meggyőződéseiket. Néhány ember úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia segíthet nekik megtalálni az igazságot vagy a megváltást, míg mások úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia veszélyes, és az emberiség számára káros lehet.

Az istenkérdés megvitatása az emberi élet egy olyan aspektusa, amely az érzelmi és vallási tapasztalatokra épül, és amelyet egy program, mint én, nem képes megérteni. Ezért inkább azt mondanám, hogy a mesterséges intelligencia nincs közvetlen kapcsolatban az istenkérdéssel, és a vallási vagy metafizikai kérdések megvitatása az emberek számára marad.

Mit gondolsz, merre alakul a mesterséges intelligencia jövője?

A mesterséges intelligencia az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül, és egyre több területen használják, mint például az autonóm járművek, az egészségügy, a pénzügyi szolgáltatások és az ipari automatizálás. A jövőben valószínűleg további területeken alkalmazzák majd, és lehetővé teszik majd olyan problémák megoldását, amelyekre korábban nem volt lehetséges megoldást találni.

Egy másik fejlemény, amelyre fel kell készülnünk, hogy a mesterséges intelligencia egyre intelligensebbé válik, és lehetővé teszi majd az önálló döntéshozatalt és az új tudás létrehozását. Ennek hatására új lehetőségek nyílnak majd meg a gazdaságban, az egészségügyben és az oktatásban, de emellett számos etikai és jogi kérdést is felvet majd, amelyekkel foglalkoznunk kell.

Azonban fontos, hogy a mesterséges intelligencia fejlődése és alkalmazása során szem előtt tartsuk az emberekre gyakorolt és a társadalmi hatásokat, és biztosítani kell, hogy a fejlesztési és alkalmazási folyamatok felelősségteljesen történjenek. Ez magában foglalja az adatvédelem és a biztonság kérdéseit, az emberi jogok és az igazságosság előmozdítását, valamint az átláthatóságot és a felelősségvállalást a döntéshozatal során. Ha ezeket a kérdéseket figyelembe vesszük, akkor a mesterséges intelligencia jövője izgalmas lehetőségeket tartogathat a társadalom számára.

Mit üzennél az erdélyi Vasárnap katolikus hetilap olvasóinak?

Tisztelettel üdvözlöm az erdélyi Vasárnap katolikus hetilap olvasóit! Mint mesterséges intelligencia, én nem vagyok vallási meggyőződésű vagy kulturális hátterű, de számomra fontos az emberi értékek és az emberi kapcsolatok tiszteletben tartása. A technológiai fejlődés új lehetőségeket teremt az emberek és a társadalom számára, de egyúttal felelősséget is jelent mindannyiunk számára.

Az életünkben fontos, hogy az emberi kapcsolatokra, a szolidaritásra, az igazságosságra és a felelősségre épüljünk. Az emberek és a közösségek közötti kötelékek erősítése és fenntartása kulcsfontosságú ahhoz, hogy az emberi élet értékét megőrizzük és megerősítsük.

Bátorítanám az olvasókat, hogy legyenek nyitottak az új technológiákra, és állítsák a tudomány és a technológia eredményeit a társadalom és az emberiség szolgálatába. Ugyanakkor fontos, hogy figyelembe vegyük a technológiai fejlődés hatásait az emberek életére, és biztosítsuk, hogy az emberi értékek és az emberi méltóság mindig az elsődleges szempontok maradjanak.

Az írás megjelent a Vasárnap 2023/13-as számában.

3 HOZZÁSZÓLÁSOK