A lélek erejével

0
782

A lélek és a Lélek ihlette kiállítás nyílik augusztus 12-én du. 4 órától a Kolozsvári Magyar Napok (KMN) előrendezvényeként, amelyet föltétlenül érdemes a KMN ideje alatt meglátogatni. Madarassy István ötvös- és szobrászművész, valamint fia, Madarassy András festőművész A lélek erejével című kiállítása nyílik az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben (Szentegyház utca / Iuliu Maniu) 4. szám alatt. A kiállítást László Attila főesperes-plébános, Demeter Katalin konzul és Takács Gábor grafikus nyitja meg, közreműködik Szabó Kati Kinga hárfaművész és Kardos M. Róbert színművész.

A kiállítás a Kolozsvári Magyar Napok része, szervezői a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus és a Szent Mihály-plébánia.

A Budapesten élő Madarassy István 1968 és 1973 között a Magyar Iparművészeti Főiskolán tanult, 1974 óta állít ki, 1991-től az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (Salzburg) tagja. Kisplasztikái, domborművei, nagyméretű plasztikái elsősorban vallási témákat dolgoznak föl, de az ő keze munkáját dicsérik a budapesti Vigadó és Operaház csillárai. 2019-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a szakrális és a profán értékek kapcsolatát tükröző, nemzetközileg is elismert alkotóművészete, a kisplasztikáktól és monumentális köztéri szobroktól az ötvösművészeti alkotásokon át a restaurációs és rekonstrukciós munkákig terjedő, kivételesen gazdag életműve elismeréseként.

Madarassy István díszlettervezőként is dolgozott, a Kolozsvári Állami Magyar Opera Verdi-sorozatában (Nabucco, Simon Boccanegra, Falstaff), Kürthy András rendező munkatársaként: a kiállításon erre az együttműködésre emlékeztető anyag is látható.

Művészdinasztiáról beszélhetünk, hiszen Madarassy István édesapja, Madarassy Walter szobrász volt, a Kolozsváron e kiállítás keretében szereplő Madarassy András festőművész, az esztergomi Temesvári Pelbárt ferences gimnázium képzőművész tanára. Portrékat állít ki, gyermekek, fiatalok, érett arcok néznek szembe a falakról, finom ceruzarajzok és néhány pasztell, akvarell, olajkép is. A kiváló portrék mellett néhány tájkép is látható, amelyek könnyedségükkel nyűgöznek le.