Napi több ezer lépés, élménykavalkád és lelki feltöltődés

Szatmári egyházmegyés fiatalok az Ifjúsági Világtalálkozón

0
902

A szatmári egyházmegyéből július 30. és augusztus 6. között egy harmincöt fős csapat vett részt az Ifjúsági Világtalálkozón, Lisszabon városában. A fiatalok arról számoltak be, hogy az egy hét alatt több ezer lépést tettek meg naponta, rengeteg élménnyel gazdagodtak és számos új kapcsolatot alakítottak ki.

A hétfői napon a város fő nevezetességeinek felfedezésén volt a hangsúly, kedden pedig a csoport legtöbb tagjának az óceáni fürdőzés volt a főprogram. Azok a személyek, akik nem vettek részt az óceáni fürdőzésen, Fatimába látogattak el. Szerdától péntekig katekézisen és szentmisén vett részt a csoport, ahol minden egyes nap olyan témákról volt szó, amely valóban érdekli a mai fiatalokat, és amely keretein belül elhangzott legalább egy olyan mondat, amit szívükbe zárva tovább vihettek magukkal. A lelki programok közül a résztvevők kiemelték még a péntek este tartott keresztutat, amely előtt lehetőségük volt közelről találkozni a szentatyával, illetve a szombat esti virrasztást és a közös záró szentmisét is.

Az egy hét alatt valóban mindenki megtalálhatta a kedvére való programot, és részese lehetett a szórakozásnak és a lelki feltöltődésnek is. A fiatalok külön élményként élték meg azt, hogy egy plébános is, milyen vagány koncertet tud összehozni, hiszen az egyik este egy ilyen koncert élményében is részesülhettek, illetve szombat reggel egy plébános dj-zenéjére ébredhettek az óceán partján az 1.500.000 fiatallal együtt. A világ minden tájáról érkező fiatalok saját nemzeteinek énekei, illetve a közösen elhangzott dalok szebbé varázsolták a zsúfolt tömegközlekedés és a várakozások nehéz pillanatait is.

Az isteni gondviselés és szeretet jelenlétét tapasztalni lehetett egész héten, ugyanakkor a természetesnek vett dolgok újbóli átértékelése és az azokért való hála érzése erősen jelen volt a találkozó napjai alatt. A résztvevők bátran buzdítanak minden fiatalt, hogy a közeljövőben ők is vegyenek részt egy ilyen találkozón vagy bármilyen hasonló programon, hiszen ezeket tényleg át kell élni és valóban részeseivé kell válni. Külön köszönetet mondanak egyházmegyénk fiataljai azoknak a családoknak, akik szállást biztosítottak számukra egész héten Lisszabon városában, a szervező csapatnak, az önkénteseknek, illetve Csiszár Lórántnak és Czier István plébánosnak is, akik nemcsak a szervezés feladatait látták el, hanem mindvégig ott voltak a fiataljainkkal és segítették őket az élmények gazdagításában és a lelki feltöltődésben. A szentatya szavaival buzdítanak és bátorítanak minden kedves olvasót: „Ne féljetek!”

Kinczel Antónia

Fotók: Szatmári Egyházmegyei Ifjúsági Iroda