Az új esztelneki Madonna-szobor megáldásának első évfordulója

0
652
Esztelneki Madonna, könyörögj érettünk, kik hozzád menekszünk!

Az 1921-es tűzvészből megmenekült esztelneki Madonna faszobráról készült másolat megáldásának évfordulóját ünnepelték augusztus 6-án Esztelneken. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és igehirdetője Urbán Erik ofm volt. A szentmise végén a hívek két meglepetésnek örülhettek, egyikről videófelvétel készült, azt is megnézhetik fr. Szilveszter ofm alábbiakban olvasható beszámolóját követve.

Augusztus 6-án, Urunk színeváltozásának ünnepén emlékeztünk meg az 1921-es tűzvészből (a domus historia szerint akkora volt a tűz, hogy a harangok a toronyból lefolytak, s szinte mindent elpusztított a kolostorban és templomban, ami az útjába került) megmenekült esztelneki Madonna faszobráról készült másolat megáldásának évfordulójáról.

A jeles eseményre egyszerű kilenceddel készültünk, amit nemcsak plébániánk templomaiban hirdettünk meg, hanem az interneten is. Így nemcsak esztelnekiek, hanem sokan mások is bekapcsolódtak az esztelneki Madonna tiszteletére végzett ájtatosságba. Az egyéni szándékok mellett a kilenced alatt közös szándékként kértük az esztelneki Madonnától, a plébánia híveinek, s községünk lakóinak hitbeli, lelki és erkölcsi megújulásához szükséges kegyelmek kieszközölését. Reméljük, hogy lelki haszonnal járt mindazok számára, akik bekapcsolódtak a készületbe.

Továbbra is kérjük őt, hogy közbenjárására Isten áldja meg községünk minden jóakaratú lakóját, s népünk minden jószándékú tagját erővel, egészséggel, békességgel, valamint hitbeli, lelki és erkölcsi megújulással.

Oltalmazza családjainkat és az egyedül élőket, s egész nemzetünket minden erkölcsi és fizikai rossztól, valamint természeti csapástól.

Adja, hogy egyetértés, összefogás, békesség, szeretet és egymást segítő, támogató, a közért tenni akaró, s megbocsátó lelkület uralkodjék közöttünk.

Adja, hogy az új esztelneki Madonna szobra, képe előtt végzett imádsága senkinek se legyen eredménytelen és meghallgatás nélküli a kérése.

Az évfordulóval kapcsolatos ünnepi szentmise főcelebránsa és igehirdetője az Erdélyi Ferences Rendtartomány provinciálisa, Urbán Erik testvér volt. A szentmise befejező része két meglepetést tartogatott a jelenlévő hívek számára. Az egyik egy emlékkép az esztelneki Madonnáról, hátoldalán hozzá intézett imával. A másik az ünnepre való előkészületek kézzel fogható s füllel hallható gyümölcse az esztelneki Madonnához intézett négy versszakos himnusz. E himnuszt a szerző, Jánó Andrea, plébániánk hittanosa és testvérei, Patrícia és Andor, édesapjuk, Jánó Zoltán kántor orgonakíséretével elénekelték. Majd Erik testvér által a Madonnához intézett imát követően a kivetített szöveget a hívek is elénekelték. Erről V. Ottó készített egy telefonos felvételt, amit örömmel osztok meg a kedves olvasókkal is.


Adja Isten, hogy mindannyiunk lelki épülésére és örök üdvösségünk elnyerésére szolgáljon az esztelneki Madonna, a Boldogságos Szűzanya tisztelete.

fr. Szilveszter ofm