Három fiatalember rendhagyó nyári kalandja

0
743
Philipp Khevenhüller, Laurens Brenninkmeyer és Aloys Hohenzollern Gyulafehérváron Veres Stelian társaságában

Aloys Hohenzollern, Laurens Brenninkmeyer és Philipp Khevenhüller, három nyugati fiatal a nyári vakációját azzal töltötte az idén, hogy Európa úttalan utait járja július 16-augusztus 5. között egy kopottas, idős autóval; céljuk e szokatlan rallizás során adományt gyűjteni fogyatékkal élőknek egy nyaralásra. A programot évek óta Alvincen szervezi meg a Romániai Máltai Szeretetszolgálat.

A fiatalembereket telefonon sikerült elérni, miután útjuk során augusztus 2-3-án projektjük kedvezményezettjeit látogatták meg, valamint a tábor helyszínét, az alvinci egykori kolostort. Gyulafehérváron Veres Stelian kalauzolta őket és mutatta be a székesegyházat, tőle tudtuk meg: augusztus 18. és szeptember 18. között alsógáldi, intézményes keretek közt a legkülönfélébb fogyatékossággal élőknek szervez két turnusban tábort a Máltai Lovagrend az alvinci egykori kolostorban. A hazaiakat mindig külföldi önkéntesek is segítik.

Három fiatalember, egy 31 éves autó és egy jó ügy, ezen a címen írt a Malteser Magazin július 3-án az akkor még csak útra készülődő fiatalemberekről. Ezt és a németországi máltai magazin másik cikkét telefonbeszélgetésünk nyomán Aloys Hohenzollern továbbította a fotók egy részével együtt. Röviden mesélt az alvinci táborban szerzett korábbi tapasztalatairól. További információkat Instagram-oldaluk videó- és képanyaga szolgáltatott.


Egy szokatlan ralli

Július 16-án elstartolt és augusztus 5-én ér célba a Poles of Inconvenience címet viselő projekt, amelynek keretében Aloys Hohenzollern, Laurens Brenninkmeyer és Philipp Khevenhüller egy szokatlan rallin vesz részt. Amellett, hogy ,,kalandoznak” Európa kevéssé ismert, nem is föltétlenül ,,kényelmes” vidékein, a Máltai Szeretetszolgálat egyik romániai projektje számára gyűjtenek. Egészen pontosan abban segítenek, hogy a Máltai Lovagrend keretében létrejött, több éve tartó projekt idén is megvalósulhasson. E projekt keretében intézetben, fogyatékkal élők táboroznak, a nyár folyamán egyszer ők is üdülnek.

A három, felerészben német fiatalember kalandozása Csehországból, Prágából indult és ugyanoda érnek vissza augusztus 5-én, miközben útjukon minél több kitűzött, nehéznek, kényelmetlennek számító pontot igyekeztek érinteni: mindezt ócska vagy roncsautókkal, különösebb támogatás nélkül. Hiszen támogatást ők gyűjtenek igazán rászorulóknak!

Először Laurens Brenninkmeyer, majd Philipp Khevenhüller állt elő a rallin való részvétel ötletével. Aloys Hohenzollern már gyűjtött korábban az esőerdőkért a Cool Earth szervezet keretében, ő már járt az alvinci táborban is. A fiatalemberek mindhárman 24 évesek, ismerik a Fiatal Máltaiak Közösségét, Aloys Hohenzollern részt vett a Libanon on Wheels kerékpártúrán is. De egyiküktől sem idegen a jótékony célért való önkénteskedés. Ezúttal egy merész, de izgalmas kalandtúrával egybekötve igyekeztek jót tenni.

Ez a ,,kényelmetlen” ralli 2022-ben indult először, amikor a Mongol Rallit a koronavírus miatt le kellett mondani. Ami hátrányból indult, igazi látványosság lett. Rögzített útvonal helyett a résztvevők maguk választhatják meg, hogy délre, Tunéziába tartanak-e, átkelnek-e a skót felföldön, vagy inkább Törökországon vágnak keresztül. A rajt- és célpont Csehország, Prága, az indulók autója csakis kicsi és alkalmatlan lehet a feladatra. Kikötés az is, hogy az úton, az úttal adományokat kell gyűjteni egy jó, nemes célra.

A csapat neve hamar eldőlt: Ninja Turtles. Egy régi, de még használható autóra volt szükség. Aloys Hohenzollern német-osztrák Philipp Khevenhüller osztrák-spanyol és Laurens Brenninkmeyer német-holland gyökerekkel rendelkező fiatalemberek Foxy, azaz egy 1992-es VW Polo Fox társaságában vágtak neki. Foxy tetőcsomagtartót kapott, máltai címert, és ha az autó bírja, az augusztus végi alvinci táborba is elviszik.

Aloys Hohenzollern berlini, Philipp Khevenhüller bécsi és Laurens Brenninkmeyer brüsszeli, sok más társukkal együtt Prágából rajtoltak. Összesen 80 csapat indult el különböző útvonalakon, hogy minél több előre meghatározott ellenőrzőpontot érjenek el az út mentén: a ,,kellemetlen pólusokat”, amelyekről a szokatlan ralli a nevét kapta. A Ninja Turtles csapat a délkeleti, Grúziába vezető útvonalat választotta.

A három fiatal kalandor Németországból indult, és a ralli során egy tucat országon utaztak át: Csehországból Ausztrián, Szlovénián, Horvátországon, Bosznia-Hercegovinán, Montenegrón, Koszovón, Szerbián, Bulgárián és Törökországon keresztül jutottak el Grúziába. Visszafelé ismét Törökországot érintve Romániába, egészen pontosan Alvincre, Alsógáldra és Gyulafehérvárra is eljutottak.

Bajtársi összetartás és a Románia-projekt

,,Nagy lelkesedéssel és érdeklődéssel találkozunk az adományozási projekt iránt. Időközben már elértük az adományozási célunk több mint 50%-át, és nagyon hálásak vagyunk minden támogatónak!” A Malteser Magazin július 27-én 12 ország, 6000 kilométer és egy hűséges társ címen számolt be a fiatalok vállalkozásáról, arról, hogy merre jártak, meddig jutottak a ,,kényelmetlen” kaland során. (Projektjükre adományozni ITT lehet.)

Grúziában évente kiállítják Szűz Mária ruháját. A templomot, ahol ez látható, a három ifjú is meglátogatta. Július 27-én végül elérték a Prágától legtávolabb eső grúziai ellenőrzőpontot. ,,Innen indulunk vissza, és Törökország északi útvonalán Bulgárián keresztül Romániába” — magyarázta Aloys Hohenzollern. ,,Útközben szeretnénk minél több ellenőrzőponton áthajtani, hogy minél több pontot gyűjtsünk a csapatunknak.”

,,Foxy minden nap lenyűgöz minket, és hűséges és megbízható társnak bizonyul” – számolt be Aloys Hohenzollern. A kipufogócsővel és a sebességváltóval kapcsolatos kisebb technikai problémákat sikerült orvosolni — ez a három fiatalembert egy sor további, különleges élményhez segítette hozzá. ,,Koszovóban a Kármán-hágónál egy hegyi ellenőrzőponthoz vezető úton megsérült a sebességváltónk, és úgy tűnt, megrekedtünk” — mesélte Philipp Khevenhüller.

,,Szerencsére rendkívül segítőkész emberekkel találkoztunk, akik mindenféle szálat megmozgattak, hogy segítsenek nekünk. Közben 20 fiatalember felmérte a Foxy által elszenvedett károkat. A vendégszeretet és a segítőkészség odáig ment, hogy egy magánműhelyben hajnali 2-ig dolgoztunk együtt, hogy megjavítsuk a sebességváltót.”

Az adománygyűjtő kampány során megtett 6000 kilométer kifárasztotta őket. ,,Az eltérő éghajlat és időzónák miatt néha nehezen akklimatizálódtunk. Az autóban nem létező légkondicionáló sem könnyíti meg a dolgunkat” — mondta Laurens Brenninkmeyer. ,,De ez is a kalandunk része, és nem akadályoz meg abban, hogy továbbra is végigjárjuk az ellenőrzőpontokat, és adományokat gyűjtsünk a romániai projekt számára.”