Romániából négyszáznál több fiatal, hét önkéntes és négy püspök készül Lisszabonba

0
1391
Illusztráció (Fotó: Vatican News)

Az Ifjúsági Világnap – Szent II. János Pál pápa csodás ,,találmánya” – idén harmincnyolcadik kiadásához érkezik; Lisszabonban szervezik meg augusztus 1. és 6. között. Romániából négyszáznál több fiatal zarándok indul útra, közülök 380-an egyházmegyéik révén, a többiek pedig független csoportok tagjaiként regisztráltak. Rajtuk kívül utazik még hét romániai önkéntes, akik felajánlották szolgálataikat, hogy Portugália fővárosában zavartalanul folyhassanak az események. Az ifjú zarándokokat négy főpásztor kíséri el: Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus egyházmegye feje és a romániai püspöki kar laikusokért felelős szekciójának elnöke, Pál József Csaba temesvári püspök, Claudiu Lucian Pop kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus egyházmegye vezetője és Böcskei László nagyváradi püspök.

Mint közismert, az idei ifjúsági világnap témája a Lk 1,39 „Mária felkelt, és sietve elindult.” Az erre a napra küldött üzenetében Ferenc pápa arra bátorítja a fiatalokat, hogy a mozgásban lévő fiatal Szűzanyát tekintsék példaképüknek a másokhoz, különösen is a szegényekhez való odafordulásban, és ugyanakkor tőle tanulják el, hogyan fogadhatják Jézust az életükbe, és milyen módon közvetíthetik őt mások felé. 

A lisszaboni találkozót, amelyre több százezer fiatalt várnak az egész világról, megelőzik az úgynevezett egyházmegyei napok július 26. és 31. között; ezt az időszakot minden portugál egyházmegye a hittapasztalatok, karitatív cselekedetek és kulturális momentumok köré szervezi. Az ifjúsági világtalálkozónak régi hagyománya, hogy a vendégfogadó országban a rendezvény előtti időszakban ilyen gazdag programmal várják a zarándokokat, hogy azok megismerkedhessenek jobban a helyi kulturális és spirituális környezettel. A programban szerepel most is többek között találkozási lehetőség helyi katolikus közösségekkel, imalehetőségeken és zarándoklatokok, szociális és missziós tevékenységben való részvétel, zenés és egyéb művészeti, gasztronómiai eseményekbe való bekapcsolódás is.

A romániai fiatalok részvételét a lisszaboni ifjúsági világtalálkozón a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia ifjúsági szakosztálya koordinálja. Az idei lesz az első rendezvény a koronavírus-világjárvány óta. Eredetileg 2022-re tervezték Lisszabonban tartani a találkozót, de végül ez év nyarára halasztották, hogy a fiatalok a lehető legnagyobb számban részt vehessenek rajta. „A mostani nehéz időkben – mondja Ferenc pápa a fiatalokhoz intézett üzenetében –, amikor a járvány traumái által már megviselt emberiséget a háború drámája sújtja, Mária újra megnyitja mindenki előtt, és különösen számotokra, a hozzá hasonló fiatalok számára a közelség és a találkozás útját. Remélem, és szilárdan hiszek abban, hogy az az élmény, amelyet közületek sokan megélnek majd Lisszabonban, új kezdetet jelent majd nektek, fiatalok, és veletek együtt az egész emberiség számára.”

Ferenc pápa a találkozó résztvevőinek szánt hátizsákok egyikével. (Fotó: Képernyőmentés, Vatican News)

1986 óta – amikor a fiatalok első világtalálkozójára sor került Rómában – a mai napig az ifjúsági világnapok rendre fiatalok millióit töltötték el a hit lelkesedésével, megérintették a legkeményebb szíveket, csillapították a legmélyebb szenvedéseket, és megmutatták az egész világnak, hogyha a fiatalokat védik, megbecsülik és bátorítják, akkor csodálatos dolgokra lesznek képesek. A világ minden tájáról érkező fiatalok tömegével együtt a romániai fiataloknak is lehetőségük nyílik arra, hogy hitükben gyarapodjanak, és azt megvallják a lisszaboni Ifjúsági Világnapon. Mélységes tapasztalata ez egyedülálló módon az egyetemes egyház közösségének: a világ minden szegletéből származó fiatalok gyűlnek össze a Jézus Krisztusba vetett azonos hitük miatt, a fajok, nyelvek és kultúrák sokszínűségében, a Szentatya körüli, hogy imádkozzanak, ünnepeljenek és megismerjék egymást, hogy azt mondják az egész világnak: „Krisztus nem vesz el tőlünk semmit, hanem mindent ad!”

Országos Ifjúságpasztorációs Iroda kapcsolattartó személye Felix Roca lelkipásztor, telefon: +40 741 501 481, e-mail: pr.felixroca@gmail.com

Forrás: Catholica.ro

Fordította: D. G.