Pasztorális anyagok a nagyszülők és idősek harmadik világnapjára

0
625
Illusztráció. Lorenzo Monaco: Mária találkozása Erzsébettel

A nagyszülők és idősek világnapjának megünneplése megszokottá válik egyházi közösségeink életében, idén éppen harmadjára kerül erre sor. A nagyszülők és idősek gondozása, ténylegesen nemcsak hálás és ragaszkodó kötelezettség, hanem szükséges az emberibb és testvéribb társadalom építésében – kezdi levelét a Világiak, Család és Élet Dikasztériumának két munkatársa.

A szentatya arra hív, hogy felismerjük ezek értékét a hit és remény átadásában a fiatal generációk felé, és hogy ezt ne egynapos eseményként fogjuk fel, hanem állandóként. Vagyis nem arról van szó, hogy megünnepeljük a nekünk kedves időseket egyszer egy évben, hanem arra késztetjük őket, hogy úgy érezzék, hogy a mi nagy keresztény családunk szerves részei, valamint annak a családnak, melynek közös a történelme. Végül is sok helyen a világban ők a közösségek alapkövei és az emlékek őrzői.

Ennek következtében, közösségeinken belül szükség van egy mentalitásváltásra, félretéve azokat az előítéleteket melyek úgy tüntetik fel az időseket, mint passzív és haszontalan személyeket, és szokjunk hozzá ahhoz a lelki munkához, melyet a kölcsönösség és tanúságtétel jellemez.

A nagyszülők és idősek harmadik világnapjának, melyet 2023. július 23-án ünneplünk, központi témája: „Irgalma nemzedékről, nemzedékre azokra száll, akik őt félik.” (Lk 1,50) Ez a verssor arra emlékeztet, hogy Isten irgalmassága a történelem folyamán azok tanúságtétele által mutatkozik meg, akik megtapasztalták ezt az irgalmat, és továbbadták gyermekeiknek és unokáiknak. A nagyszülők és idősek arra hivatottak, hogy magukon viseljék ezt az irgalmasságot, hogy szavakkal és életükkel meséljenek arról, ahogy Isten hűséges volt ígéreteihez és, ahogyan továbbra is szereti az ő népét. Ők, ugyanúgy arra vannak meghívva, hogy befogadják Isten irgalmasságát és hagyják megvigasztaltatni magukat az ő atyai szeretete által, mely nem hagyja el őket soha.

Az idősek és nagyszülők világnapja alkalom arra, hogy emlékezzünk még egyszer, és örömmel jelentsük ki azt a tényt, hogy az egyház azokkal akar együtt ünnepelni, akiket Isten szeret, ahogy a Szentírás mondja – „teljes életet” ajándékozva nekik. Ebben az évben ezt a napot az a szoros kapocs köti az ifjúság nemzetközi napjához, mely Lisszabonban lesz augusztus 1–6. között.

Ez a kapcsolat jól kivehető Ferenc pápa üzenetéből, melyet az idősekhez címzett, meghívva őket arra, hogy imádkozzanak azokért a fiatalokért, akik részt vesznek a világtalálkozón, és ugyanakkor a fiatalokhoz, melyben arra ösztönzi őket, hogy meglátogassák és meghallgassák a közösségeikben levő időseket. A szentatya kiemelte, hogy a két generáció között létezik egy élet- és hitbeli közösség, odaadás és kölcsönös hála, mely a remény és szeretet tanúsága.

Következőkben néhány egyszerű javaslat, amely, reméljük, segítségükre lesznek a elkövetkező nap megszervezésében, azzal a meggyőződéssel, hogy mindenki önök közül megpróbálja megtalálni kreatív módon azt a megfelelő lehetőséget, hogy a saját maga látásmódján keresztül ünnepeljen. Tudatában a kezdeményezések sokféleségének, melyekkel az előző eseményeket is megrendezték, és amelyek reményeink szerint a harmadikat is fogják jellemezni, a plébániák és egyházmegyék rendelkezésére bocsájtjuk a „logót” szabad használatra.

A pasztorális anyagokat megtalálják a Világiak, Család és Élet Dikasztériuma weboldalán, magyar fordításban megtalálhatók a Gyulafehérvári Családpasztoráció oldalán IDE kattintva.

Abban a reményben, hogy a nagyszülők és idősek harmadik világnapja segít egy gyümölcsöző párbeszéd kialakításában a fiatalok és idősek között, szívélyes üdvözletünket küldjük az Úrban.

Gleison De Paula Souza titkár, Világiak, a Család és az Élet Dikasztériuma

Kevin Farrell Bíboros prefektus, Világiak, a Család és az Élet Dikasztériuma