Mennyei harmóniák – Nagy sikert aratott a vatikáni Sixtus-kápolna kórusának hangversenye Kecskeméten

0
473
Fotók: Banczik Róbert / Hiros.hu

A vatikáni Sixtus-kápolna kórusa a Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál eseménysorozatának keretében július 12-én, szerdán este a kecskeméti Nagytemplomban lépett közönség elé tájékoztat a Hiros.hu.

A római Sixtus-kápolna Pápai Kórusa a maga 1500 éves történetével a világ legrégebbi, folyamatosan működő zenei együttese, jelenleg 24 felnőtt és 30 gyermek énekesből áll. Ők a Pueri Cantores, az ún. fehér hangok megszólaltatói. A kórus elsősorban a vatikáni Szent Péter-bazilikában lát el liturgikus szolgálatot, emellett zenei, kulturális és szellemi örökségterjesztési feladatai is vannak. 

A szerda esti kecskeméti fellepésükön a kezdeti, húsvéthoz kötődő gregorián ének után a kórus négy művet énekelt Palestrina ötszólamú motettái közül. A program része volt továbbá néhány kiemelkedő, 20. századi szakrális mű, amelynek komponistái mind szoros kapcsolatban álltak a Sixtus-kápolna kórusával művészeti vezetőként vagy zeneszerzőként.

A kórus műsorának két része között Josep Solé Coll, a Szent Péter-bazilika első orgonistája adta elő Giuseppe Liberto háromtételes művét, Mária-triptichon címmel. Az orgonaművet követően ismét gregorián dallamok és 20. századi szakrális művek következtek a kórus műsorán.

Forrás és fotó: Hiros.hu